Podium
NTR

Gedetineerden bouwen violen met hout afkomstig van migrantenboten

foto: Casa dello Spirito e delle Arti
  1. Klassiekchevron right
  2. Gedetineerden bouwen violen met hout afkomstig van migrantenboten

In een gevangenis in Milaan worden violen en cello’s gebouwd door gedetineerden. En daarvoor gebruiken ze hout van boten die door migranten zijn gebruikt om naar het eiland Lampedusa in Zuid-Italië te vluchten. Dat melden Franse media.

Het eerste instrument dat van wrakstukken is gebouwd, de ‘Viool van de Zee’, werd afgelopen februari al gezegend door paus Franciscus. Inmiddels is een tiental boten geselecteerd en naar Milaan gebracht. De stichting die samenwerkt met de gevangenis, hoopt zelfs tegen het eind van het jaar met deze instrumenten een strijkkwartet op te kunnen richten.

foto: Casa dello Spirito e delle Arti

De ‘gevangenis van de Opera van Milaan’, zoals het detentiecentrum officieel heet, heeft al sinds 2013 een speciale werkplaats voor vioolbouw. Daarmee begeleiden ze gedetineerden bij hun terugkeer naar de maatschappij. Daarbij krijgen ze deskundige hulp van een meestervioolbouwer en een ex-gevangene die door de vioolbouwer zelf is opgeleid. Inmiddels speelt ook een aantal conservatoriumstudenten in Milaan op deze instrumenten.

Ster advertentie
Ster advertentie