Actueel

Liviu Prunaru vergelijkt Stradivarius met Maggini

  1. Klassiekchevron right
  2. Liviu Prunaru vergelijkt Stradivarius met Maggini

Liviu Prunaru, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest heeft al niet de minste viool: een Stradivarius. Maar nu heeft hij bij hoge uitzondering de gelegenheid gekregen om een Maggini uit te proberen. Prunaru vergelijkt de viool uit de collectie van het Rijksmuseum, die bijna nooit bespeeld wordt, met zijn eigen instrument. Bekijk de video!

Maggini

Giovanni Paolo Maggini (ca. 1580 - ca. 1630) leerde het vak van een van de eerste vioolbouwers: Gasparo da Salò. De violen van Maggini en Da Salò staan bekend om hun diepe geluid en krachtige toon. En de makers worden gezien als de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde Bresciaanse school. Van Maggini is echter bekend dat hij maar zo’n 60 violen heeft gebouwd.

Stradivarius

Antonio Stradivari (ca. 1644 - 1737) was een Italiaanse vioolbouwer en de bekendste van de twee. Hij bouwde samen met zijn zonen waarschijnlijk 1.100 instrumenten waarvan er naar schatting nog maar zo'n 650 over zijn. En schaarste maakt duur. Het duurste exemplaar – The Lady Blunt – is in 2011 voor maar liefst 15.9 miljoen dollar geveild.

Meer video's van NPO Radio 4 in het Rijksmuseum bekijken?

Dan krijg je als eerste een melding als er een nieuwe video online komt. Superhandig! ?

Volg onze playlist op YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie