Podium
NTR

Bob Zimmerman schrijft compositie 'Amalia Achttien!'

foto: Frank van Beek / ANPfoto: Frank van Beek / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Bob Zimmerman schrijft compositie 'Amalia Achttien!'

Voor haar 18e verjaardag krijgt prinses Amalia een carilloncompositie van Bob Zimmerman cadeau. Dinsdag 7 december wordt om 16:00 uur de partituur overhandigd aan Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag. Dan klinkt ook de officiële première van het stuk, gespeeld door beiaardier Gijsbert Kok vanuit de toren van de Grote Kerk in Den Haag.

Je zou componist Bob Zimmerman wel hofleverancier kunnen noemen. Hij arrangeerde voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Adiós Nonino van Piazzolla, hij componeerde een stuk voor de 50ste verjaardag van de koning én hij maakte arrangementen voor de uitvaarten van Prins Bernard en Prinses Juliana. De carilloncompositie Amalia Achttien! gaat op dinsdag 7 december – op de 18de verjaardag van kroonprinses Amalia – in première en wordt op tal van carillons in heel Nederland gespeeld. “Ik beschouw Amalia Achttien! als een cadeau voor Amalia, maar ook voor de gehele Nederlandse bevolking”, aldus Bob Zimmerman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De première van Amalia Achttien! werd live gestreamd. Vanaf 1:25 kun je de muziek horen, gespeeld door beiaardier Gijsbert Kok.

Amalia Achttien! is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Het Koninklijk Huis heeft meegedeeld dat de koninklijke familie de compositie met belangstelling tegemoet ziet. Het ligt in de lijn der verwachting dat de compositie ook de komende decennia bij feestelijke gebeurtenissen gespeeld gaat worden. De compositie zal in elk geval klinken tijdens Koningsdag 2022.

In De Ochtend van 4 vertelt Zimmerman over deze bijzondere compositie:

Bob Zimmerman schrijft compositie 'Amalia Achttien!'

Ster advertentie
Ster advertentie