Podium
NTR

Female Friday week 11: Sarah Neutkens, intuïtief componist van melancholieke muziek

foto: Universal - Anna Perger
  1. Klassiekchevron right
  2. Female Friday week 11: Sarah Neutkens, intuïtief componist van melancholieke muziek

Deze week is het voor de elfde keer Female Friday. Elke vrijdag staat er in Podium een andere vrouwelijke componist centraal. Deze keer houdt redacteur Rachel Pouwer een gloedvol betoog over een vrouwelijke componist. Tot de Klassieke Top 400 begint in september lichten we er wekelijks één uit. Op vrijdag 28 juli is dat Sarah Neutkens.

Rachel Pouwer over Sarah Neutkens in Podium bij Dieuwertje Blok

Melancholieke pianomuziek

Sarah Neutkens is een Nederlandse componist die werd geboren in Eindhoven. Ze volgde vanaf haar zevende piano- en blofluitlessen. Hoewel ze ook begon te componeren ging ze niet naar het conservatorium. Daardoor voelt ze zich helemaal vrij in wat ze schrijft. Ze heeft een intuïtieve manier van werken. Wat ze in haar hoofd heeft, komt gelijk op het papier terecht. Haar eerste werken waren voor haar eigen instrument: de piano. Het stuk Hexagon uit 2016 is een mooi voorbeeld. Over haar muziek zei ze in NRC: "Er zit altijd een bepaald verlangen en melancholie in. Ik ben somber van aard en dat hoor je terug.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ideeën achter de noten

Waarom schrijft de componist de noten die ze schrijft? Neutkens heeft het liever niet over de ideeën achter haar werk. “Je moet het als luisteraar of lezer gewoon ervaren.” In een interview in het magazine van de Radbout Universiteit zegt ze dat er volgens haar niets achter zit. “Het is iets wat eruit moet. Ik zie het schrijven van muziek en van woorden als toiletbezoek. Als je aandrang voelt, moet je het doen."

Quote

Ik zie het schrijven van muziek en van woorden als toiletbezoek. Als je aandrang voelt, moet je het doen.

Sarah Neutkens

Weinig noten

Het vijfdelige strijkkwartet Bright Edge Deep schreef ze voor het Alma Quartet. Redacteur Rachel Pouwer zegt over de muziek: "Ik draai dit vaak op mijn platenspeler. Het is heel melancholisch en hoewel er maar weinig noten worden gespeeld, vult het altijd helemaal mijn huis op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie