Podium
NTR

Female Friday week 12: Ayanna Witter-Johnson, performer met groot improvisatietalent

foto: Het Koninklijk Concertgebouw
  1. Klassiekchevron right
  2. Female Friday week 12: Ayanna Witter-Johnson, performer met groot improvisatietalent

Deze week is het voor de twaalfde keer Female Friday. Elke vrijdag staat er in Podium een andere vrouwelijke componist centraal. Deze keer houdt redacteur Judith van Leeuwen een gloedvol betoog over een vrouwelijke componist. Tot de Klassieke Top 400 begint in september lichten we er wekelijks één uit. Op vrijdag 4 augustus is dat Ayanna Witter-Johnson. En je kunt haar ook nog eens live met het Ragazze Quartet horen in het Zomeravondconcert:

Zomeravondconcert: Ayanna Witter-Johnson met het Ragazze Quartet

Judith van Leeuwen over Ayanna Witter Johnson bij Podium met presentator Beitske de Jong:

Over Ayanna Witter-Johnson

Ayanna Witter-Johnson is een muzikale alleskunner. Ze is componist, cellist, zanger en songwriter. Ze werd geboren in Londen. Haar stijl is een mix van o.a. soul, hip-hop, reggae en klassiek. Wat bij haar optredens opvalt is haar sterke performance. In sommige composities zingt ze en speelt ze tegelijkertijd cello. Een mooi voorbeeld is de uitvoering van Movement - Variation II. Muziek met een keerpunt. Eerst rustige cellomuziek begeleid door cello en op het moment dat Witter-Johnson gaat meezingen begint de muziek echt te swingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevoel van tijdloosheid

Een belangrijk orkestwerk van Witter-Johnson is Equinox. In de letterlijke betekenis is dat het tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Het was een opdrachtcompositie voor het Philharmonia Orchestra. Zelf zei de componist over het stuk: "Ik wilde een stuk creëren met een gevoel van tijdloosheid. Een universele boodschap die de details van het dagelijkse leven zou overstijgen. Iets waardoor ik het leven vanuit een breder perspectief zou kunnen bekijken."

Quote

Ik wilde een stuk creëren met een gevoel van tijdloosheid. Een universele boodschap die de details van het dagelijkse leven zou overstijgen.

Ayanna Witter-Johnson

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie