Podium
NTR

Omstreden dirigent Valery Gergiev wel welkom in China

foto: ANP/ROBERT GHEMENT
  1. Klassiekchevron right
  2. Omstreden dirigent Valery Gergiev wel welkom in China

De Russische dirigent Valery Gergiev is sinds maart vorig jaar niet meer welkom in Westerse concertzalen. Hij staat bekend als vriend van Vladimir Poetin en weigert de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. Ook het jaarlijkse Gergiev Festival in Rotterdam hield op te bestaan. Maar hij is wel welkom in China, blijkt eind maart.

Volgens online nieuwsbronnen trad hij maandag 27 en en woensdag 29 maart op in Beijing, met zijn eigen orkest van het Mariinksy Theater in Sint Petersburg. Op 30 maart dirigeerde hij bovendien een Chinees orkest. "Het is als thuiskomen", zou Gergiev hebben gezegd. Hij zou zich "bevoorrecht, gelukkig en vereerd" hebben gevoeld.

Het bezoek van Gergiev komt enkele dagen nadat China en Rusland een verklaring ondertekenden over culturele uitwisseling tussen beide landen.

Volgens een Chinese krant kondigde Gergiev ook een uitgebreide tournee door Rusland aan. Hij heeft besloten muziek naar meer mensen in zijn vaderland te brengen. "50 landen per jaar bezoeken, over de hele wereld, is een beetje te veel", zou hij hebben gezegd, over zijn reisschema van vóór de oorlog. "Het belangrijkste niet is waar je heen gaat, maar wat je doet", aldus Gergiev.

Ster advertentie
Ster advertentie