Podium
NTR

Rotterdams Philharmonisch Orkest breekt met Valery Gergiev

foto: ANP/ROBERT GHEMENT
  1. Klassiekchevron right
  2. Rotterdams Philharmonisch Orkest breekt met Valery Gergiev

Na contact met Gergiev bleek de kloof onoverbrugbaar.

De Russische dirigent Valery Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest hebben een lange geschiedenis. Tussen 1995- 2008 was de Rus chef bij het orkest. Elk jaar komt hij terug voor het Gergiev Festival. Eind mei stond Gergiev gepland als seizoensafsluiter bij het orkest.

Afgelopen vrijdag kwam het Rotterdams Philharmonisch Orkest met een verklaring waarin de organisatie bekend maakte alle samenwerking met Gergiev op te schorten. En op dinsdag 1 maart werd bekend dat het orkest nu definitief de band met de dirigent verbreekt.

Persbericht:

Einde samenwerking met Valery Gergiev

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het bestuur van Rotterdam Philharmonic Festivals (organisator van het Gergiev Festival) hebben besloten de samenwerking met Valery Gergiev met onmiddellijke ingang te beëindigen.

Na de Russische inval in Oekraïne vorige week is Valery Gergiev om een reactie gevraagd en openlijk afstand te nemen van het handelen van president Poetin in Oekraïne. De samenwerking met de dirigent werd in afwachting daarvan opgeschort zoals in het persbericht van afgelopen vrijdag stond vermeld.

Gisteravond is er contact met Gergiev geweest en in dit gesprek is de kloof onoverbrugbaar gebleken. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Philharmonic Festivals zien zich daarom genoodzaakt de samenwerking met de dirigent te beëindigen. De concerten met hem zullen worden geannuleerd, zo ook de NTR ZaterdagMatinee. Het Gergiev Festival houdt op te bestaan.

Met deze breuk komt een einde aan een diepgaande samenwerking tussen het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Valery Gergiev die teruggaat tot 1988. Hoewel het einde van deze samenwerking vanuit een muzikaal oogpunt een pijnlijke beslissing is, zien beide organisaties geen andere mogelijkheid.

Er wordt momenteel gekeken naar een alternatieve invulling van de nog staande programma’s.

In Podium sprak Hans Haffmans met George Wiegel, directeur van het orkest:

George Wiegel over breuk met Gergiev

Samen in actie voor Oekraïne

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Geef voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Via de onderstaande button kom je op de site van Giro555 waar je kunt doneren. Of ga naar onze overzichtspagina.

Geef nu aan Giro555 Home 'Samen in actie voor Oekraïne'

Ster advertentie
Ster advertentie