Podium
NTR

Britten-dirigent Bedford overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Britten-dirigent Bedford overleden

De Britse pianist en dirigent Steuart Bedford is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werkte gedurende zijn loopbaan nauw samen met componist Benjamin Britten. Zo dirigeerde Bedford onder meer de wereldpremière van Brittens laatste opera Death in Venice in 1973.

Bedford kwam ter wereld in een artistieke familie: zijn grootmoeder was de beroemde sopraan Liza Lehmann, en ook zijn moeder was operazangers. Hij maakte zijn dirigeerdebuut halfweg de jaren zestig. En bijna een kwart eeuw was Bedford een van de artistiek leiders van het Aldeburgh Festival, dat werd opgericht door Britten.

Steuart Bedfords band met de muziek van Britten dateerde al uit zijn kindertijd: vlak na de oorlog zong zijn moeder - sopraan Lesley Duff - in Glyndebourne in de opera The Rape of Lucretia. Bovendien had het gezin Bedford een huis aan de kust, vlakbij dat van Britten. En na zijn studies werkte Bedford, vanaf eind jaren zestig, regelmatig met de componist samen.

Na Brittens dood zou Bedford veel van diens werk op plaat zetten. En zo’n acht jaar geleden dirigeerde hij nog een veelgeprezen uitvoering van het vissersdrama Peter Grimes op het strand van Aldeburgh. Bedford werkte onder meer in grote operahuizen als de Metropolitan Opera en Covent Garden.

Foto: Paul Mitchell

Ster advertentie
Ster advertentie