Podium
NTR

Twijfel over nieuwe concertzaal München

  1. Klassiekchevron right
  2. Twijfel over nieuwe concertzaal München

De krant Abendzeitung uit München heeft er een hard hoofd in dat de Duitse stad zijn vurig gewenste, nieuwe concertzaal gaat krijgen.

Het plan, vindt het dagblad in zijn commentaar, is ‘een Sneeuwwitje zonder prins’. De toestand staat er slechter voor dan ooit, ook vanwege de oplopende kosten, die nu al richting de miljard euro gaan. ‘München zou in dat geval’ - sneert de krant - ‘Hamburg met zijn Elbphilharmonie weer passeren, maar dan met name als geldverslinder.’

De krant en architecten betwijfelen openlijk of dit nieuwe thuishonk van het orkest van de Bayerischen Rundfunks dezelfde aantrekkingskracht op bezoekers zal uitoefenen als de Elbphilharmonie, het architectonische wonder dat buiten de concerten om miljoenen toeristen per jaar trekt. De glazen kubus in München is bouwkundig minder spectaculair en draagt inmiddels de weinig vleiende bijnaam ‘Sneeuwwitjes doodskist’.

Bovendien vraagt de Abendzeitung zich af: Is zo’n dure concertzaal wel te verantwoorden in coronatijden, waarin musici vandaag niet weten of ze morgen te eten hebben, en niemand kan voorspellen óf en wanneer het publiek weer zal toestromen.

Beeld: © picture alliance / Cukrowicz Nachbaur Architekten/dpa

Ster advertentie
Ster advertentie