Podium
NTR

Componist David del Tredici overleden

foto: Susan Johann (website Del Tredici)
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist David del Tredici overleden

De componist David Del Tredici is op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de Ziekte van Parkinson. De componist had een band met Nederland. Zo bracht het ASKO Ensemble regelmatig werken van hem in première.

David Del Tredici werd in 1937 geboren in Californië. Hij bleek al gauw een talent op de piano en werd een wonderkind genoemd. Del Tredici studeerde piano en compositie in Californië. Voor veel van zijn vroege werken liet hij zich inspireren door het sprookje Alice in Wonderland van Lewis Carroll.

Ook in zijn latere werken kwam Alice regelmatig terug. “Ik gebruik een combinatie van sentiment en weelderigheid, vermengd met geweld en een onvoorspelbare bijna maniakale kwaliteit. Het was deze combinatie die mij tot Alice aantrok,” zei hij. In 1980 won hij de Pulitzer Prijs voor zijn stuk In Memory for a Summerday voor sopraan en orkest. Later zou dat werk het eerste deel worden van Child Alice.

Durf en frisheid

Zijn stukken zijn opgenomen door de grote Amerikaanse orkesten en ook in Europa werden ze vaak uitgevoerd. Het Nederlandse ASKO Ensemble maakte een opname van het stuk Vintage Alice. Collega Aaron Copland zei over David Del Tredici: “Hij is die ene, zeldzame vondst onder de componisten. Een maker met een werkelijk originele gave. Ik ken geen componist van zijn generatie die muziek componeert met meer durf en frisheid. Of met meer persoonlijkheid.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie