Podium

Minder stereotypen in Madama Butterfly na jaar onderzoek

NTR
foto: Rawpixel
  1. Klassiekchevron right
  2. Minder stereotypen in Madama Butterfly na jaar onderzoek

Op 14 juni ging in Londen een nieuwe productie in première van Madama Butterfly, de opera van Giacomo Puccini. Niets bijzonders, zou je zeggen. Maar daar denkt het Royal Opera House anders over. Het Londense operagezelschap heeft namelijk een jaar onderzoek gedaan, om te komen tot een verantwoorde versie van de opera.

Het verhaal over een Japans meisje dat verliefd wordt op de Amerikaanse marineofficier spreekt nog steeds een groot publiek aan. Maar, zegt het Royal Opera House, het zit ook vol met stereotypen en racistische voorstellingen van Aziatische mensen. Dat kon blijkbaar in 1904, maar nu niet meer.

Het operahuis schakelde onder meer Japan-kenners in om de opera grondig te onderzoeken. Het leidde onder meer tot aanpassingen in de aankleding, bewegingen en expressie van de zangers, om beter recht te doen aan de Japanse cultuur. Het gaat soms om kleine dingen: dat de linkerhand op de rechter moet liggen, en niet andersom.

Het alternatief was om de opera helemaal niet meer te doen, zegt de directeur. En dat zou jammer zijn. Het Royal Opera House heeft in zijn lange geschiedenis Madama Butterfly al 416 keer opgevoerd.

Lees hier over de overwegingen van het operahuis

Ster advertentie
Ster advertentie