Podium
NTR

Een wasmachine voor de blokfluit

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Een wasmachine voor de blokfluit

De Hochschule für Musik in Freiburg heeft als eerste conservatorium in Europa een desinfectieapparaat voor blokfluiten in huis gehaald. Het apparaat kan instrumenten van allerlei formaten desinfecteren, tijdens de coronapandemie geen overbodige luxe.

Onder normale omstandigheden is instrumenten poetsen na gebruik al belangrijk, al is het maar voor behoud van de kostbare instrumenten zelf. Maar studenten gebruiken tijdens hun studie vaak instrumenten waar ook andere musici op spelen. In tijden van een wereldwijd virus dus extra belangrijk om ook op microniveau goed te ontsmetten.

"Wasmachine"

Het apparaat met de futuristische naam "Vir-X1800" lijkt nog het meest op een roestvrijstalen koelkast, of op een vaatwasmachine uit de spoelkeuken in de horeca. Het ontsmetten gebeurt alleen niet met water en zeep, maar met ultraviolet licht en ozon. Van het gas ozon is bekend dat het ziektekiemen kan doden. Het wordt om die reden ook gebruikt in zwembaden en bij het zuiveren van drinkwater. Het voordeel van deze ontsmettingsmethode is dat het hout van de instrumenten er niet door wordt aangetast, iets wat met alcohol en andere schoonmaakmiddelen wel gebeurt.

Een extra pluspunt van deze reinigingsmethode is er ook: naast het doden van eventuele aanwezige bacteriën en virussen achtergelaten door een medestudent, werkt het ook preventief tegen schimmelvorming.

Ster advertentie
Ster advertentie