Podium
NTR

Female Friday 17: Anna Thorvaldsdottir, IJslandse componist van natuurlijke klankwerelden

foto: Saga Sigurdardottir
  1. Klassiekchevron right
  2. Female Friday 17: Anna Thorvaldsdottir, IJslandse componist van natuurlijke klankwerelden

Deze week is het voor de zeventiende keer Female Friday. Elke vrijdag staat er in Podium een andere vrouwelijke componist centraal. Deze keer houdt redacteur Judith van Leeuwen een gloedvol betoog over een vrouwelijke componist bij Dieuwertje Blok. Tot de Klassieke Top 400 begint in september lichten we er wekelijks één uit. Op vrijdag 15 september is dat Anna Thorvaldsdottir.


Judith van Leeuwen bij Podium in de studio met Dieuwertje Blok.

"Om te ontspannen trek ik graag de natuur in, ik streef ernaar om iedere dag drie kwartier te wandelen", aldus componist Anna Thorvaldsdottir in een interview in het tijdschrift Preludium. In haar werken werd ze sterk beïnvloed door de natuur en het landschap van IJsland, het land waar ze als kind opgroeide.

Orkestwerk

De componist schreef enkele orkestwerken die in première gingen bij symfonieorkesten. Aiōn (2018), Catamorphosis (2021) en Archora (2022) bijvoorbeeld. Catamorphosis werd in première gebracht door de Berliner Philharmoniker onder leiding van de chef-dirigent Kirill Petrenko. In het werk wilde ze de fragiele relatie die we hebben met onze planeet tot klinken brengen.

Oerenergie

Op haar laatste album staan meerdere orkestwerken, waaronder Archora. Hierin concentreert ze zich op het idee van oerenergie in een parallelle ruimte. Het begint met een een akkoord van de koperblazers dat leidt naar een aanzwengelende werveling in de strijkers. Het doet denken aan kokend magma in een vulkaan of beukende golven in de zee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijzondere combinatie

Intiemer is het stuk Sola dat op het gelijknamige album staat. Op het album staat ook een uitgebreid interview, waarin Thorvaldsdottir verder ingaat op de het idee achter het stuk. Ze schreef het voor de bijzondere combinatie van altviool en elektronica. Zelf zei ze over het album: "De inspiratie van Sola probeer ik niet via het stuk te beschrijven. (...) Het gaat over structuur, en hoe je je in perspectief daarin kunt bewegen – de details en de eenheid van het geheel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op zaterdag 16 september speelt het Danish String Quartet werk van Thorvaldsdottir in het Muziekgebouw aan het IJ. Het gaat om het stuk Rituals, dat dan zijn Nederlandse première beleeft. Officieel is dat haar tweede strijkkwartet. Lees meer informatie op de website. Het Avondconcert (NTR) zendt het concert uit op 19 september.

Avondconcert: Danish String Quartet en RIAS Kammerchor

Ster advertentie
Ster advertentie