Podium
NTR

Toonaangevende kamermuziek

foto: AFPfoto: AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Toonaangevende kamermuziek

Van 8 t/m 13 januari viert Podium de schoonheid van kamermuziek. Er komt een aantal ensembles langs en er wordt met deskundigen gesproken over de plaats van kamermuziek in de concertzalen. In de Gouden Opnamen staan we deze week stil bij vijf iconische kamermuziekformaties. Deze week laten we onder meer het Alban Berg Quartet (foto), het Beaux Arts Trio en het Vermeer Quartet horen.

Maandag – Vermeer Quartet

Het Vermeer Quartet is in 1969 opgericht tijdens het Marlboro Music Festival in de Verenigde Staten. De vier musici komen uit Israël, Duitsland, New York en uit de staat Nebraska (VS). Het ensemble heeft dus een diverse culturele achtergrond. Al snel speelt het ensemble in alle grote steden wereldwijd. Bovendien is het ensemble te gast op festivals wereldwijd, waaronder het festival Tanglewood in Amerika en het Schleswig-Holstein Festival in Duitsland. In 2007 speelt het kwartet zijn laatste concert. Gedurende de lange carrière van het kwartet, staan meer dan 200 verschillende werken op het programma. Zij spelen voornamelijk het geijkte repertoire voor strijkkwartetten. Zo neemt het kwartet onder meer de strijkkwartetten van Schubert, Haydn, Mendelssohn, Brahms en Tsjaikovski op. Het Vermeer maakt ook een opname van alle strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven.

Ludwig van Beethoven
Strijkkwartet nr.13, op.130 in Bes gr.t. - deel V, "Cavatina" + deel VI, "Finale. Allegro"
Vermeer Quartet

Gouden Opnamen: Kamermuziek - maandag

Dinsdag – Alban Berg Quartett

Het Alban Berg Quartett is in 1970 opgericht. Het kwartet heeft bijna 40 jaar op hoog niveau gemusiceerd. In 2008 gaf het kwartet het laatste concert. Het Alban Berg Quartet geldt als één van de bekendste strijkkwartetten ter wereld. De vier oorspronkelijke leden van het kwartet geven allemaal les aan de Wiener Musik Akademie als zij besluiten een kwartet te vormen. Na een jaar geven zij hun eerste concert. De weduwe van componist Alban Berg woont het concert bij. Als blijk van waardering biedt zij het kwartet aan de naam van haar man te gebruiken als naam van het kwartet. En vanaf dat moment gaat het kwartet door het leven als het Alban Berg Quartett. Het kwartet wint prijs na prijs, waaronder de Grand Prix du Disque, de Deutsche Schallplattenpreis, een Edison… De prijzenkast van het Alban Berg Quartett is gevuld met meer dan 30 prijzen. De opnames van het Alban Berg Quartett gelden nog steeds als standaardopnames. Zo nam het kwartet de complete strijkkwartetten van Beethoven, Dvorák, Schumann en Schubert op. Maar het repertoire van het Alban Berg Quartett gaat verder. Zo spelen zij ook muziek uit de twintigste eeuw. Het Alban Berg Quartett speelde onder meer premières van strijkkwartetten van Wolfgang Rihm en Alfred Schnittke. De samenstelling van het Alban Berg Quartett is een paar keer veranderd. Primarius Günter Pichler en cellist Valentin Erben bleven de vaste waarden in het kwartet. De leden van het Alban Berg Quartett hebben ook lesgegeven. Onder meer het Dudok Quartet Amsterdam heeft bij leden van het Alban Berg Quartett gestudeerd.

Franz Schubert
Strijkkwintet D.956, op.posth.163 in C gr.t. - deel II, "Adagio"
Alban Berg Quartett & Heinrich Schiff [cello]

Gouden Opnamen: Kamermuziek - dinsdag

Donderdag – Arthur Grumiaux en Clara Haskil

Pianist Clara Haskil wordt in januari 1895 geboren in Boekarest. Als klein meisje treedt zij op voor de Roemeense Koningin Moeder. Op haar tiende wordt zij toegelaten aan het Conservatorium van Parijs. Daar studeert ze onder meer bij Alfred Cortot. Haar concertleven begint als zij wordt gevraagd mee te gaan als pianist bij de concerten van de Belgische violist Eugène Ysaÿe. Zij speelt Vioolsonates Beethoven met hem. Als de tweede Wereldoorlog uitbreekt, vlucht zij naar Marseille en in 1943 naar de Zwitserse plaats Vevey.

Violist Arthur Grumiaux wordt geboren in een Belgisch arbeidersgezin. Hij wordt door zijn grootvader gestimuleerd een instrument te gaan spelen. Grumiaux studeerde viool en piano en werd op zijn 12e toegelaten aan het Conservatorium van Brussel. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kan zijn carrière als violist pas na 1945 starten.

Na de oorlog vormen Arthur Grumiaux en Clara Haskil een vast duo. De twee wisselen tijdens de repetities soms van instrument om zo de muziek vanuit een ander perspectief te kunnen beoordelen. Clara Haskil komt in december 1960 ten val op het station van Brussel. Een dag later zou zij een concert geven met Arthur Grumiaux. De dood van Clara Haskil laat een leegte achter in het leven van Grumiaux. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

De opnames van de vioolsonates van Mozart en Beethoven door Artur Grumiaux en Clara Haskil zijn legendarisch. Nog steeds worden de opnamen geroemd om de speelkwaliteit en de eenheid van musiceren.

Gouden Opnamen: Kamermuziek - donderdag

Ster advertentie
Ster advertentie