Podium
NTR

Gouden Opnamen van The Tallis Scholars

foto: Rodrigo Perezfoto: Rodrigo Perez
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden Opnamen van The Tallis Scholars

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat het Britse kamerkoor The Tallis Scholars is opgericht. Wij vieren deze week het Engelse feestje mee en laten de mooiste opnamen van het ensemble horen.

In 1973 richtte Peter Philips The Tallis Scholars op, vernoemd naar de Engelse componist Thomas Tallis. Hij vroeg enkele zangers uit Oxford en Cambridge een Renaissancekoor te vormen en zo ontstond The Tallis Scholars. Eerst als amateurkoor, later professioneel. Het koor is gespecialiseerd in oude muziek. Het heeft talloze opnamen gemaakt en concerten gegeven en heeft zich daardoor gevestigd als toonaangevend ensemble voor Renaissance polyfonie. The Tallis Scholars geven zo’n 80 concerten per jaar en dat doen zij in concertzalen, maar ook in kerken wereldwijd. Zo traden zij bijvoorbeeld op in de Royal Albert Hall in Londen en het Concertgebouw in Amsterdam maar ook in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad.

Feestelijke jubilea

Het 40-jarig jubileum van The Tallis Scholars werd gevierd met een wereldtournee. Er werden 99 concerten gegeven op 80 verschillende locaties in 16 verschillende landen. En ook in dit jubileumjaar staan concerten gepland in onder meer Australië, Amerika, Zwitserland en ook Nederland. (Ze waren in maart in Utrecht te horen).

Het koor treedt ook op bij memorabele gedenkjaren. Om het Josquin Desprez-jaar in 2022 (500e geboortedag van Josquin Desprez) luister bij te zetten, zongen zij in 4 dagen tijd alle missen van Josquin in de Boulez Saal in Berlijn.

Opnamen en prijzen

De Tallis Scholars hebben in de loop der jaren vele opnamen gemaakt. In 1984 maakten zij een opname met missen van de Engelse componist William Byrd, volgens de Tallis Scholars de grootste Engelse componist ook. In 1987 werd hun opname van de mis La Sol Fa Re Mi van Josquin Desprez bekroond met een Gramophone Award in de categorie beste opname. The Tallis Scholars waren daarmee het eerste Renaissance Ensemble dat die prijs in ontvangst nam. Twee jaar later kreeg The Tallis Scholars een Diapason d’Or voor hun album met missen van Josquin Desprez en Orlando di Lasso. Ook latere albums ontvingen prijzen, waaronder Grammy Awards, Early Music Awards en BBC Music Magazine Recording of The Year.

Maandag

William Byrd - Mis (5-stemmig), "Mass for five voices"

Dinsdag

Josquin Desprez - Missa Pange Lingua

Ster advertentie
Ster advertentie