Podium
NTR

Kathedrale Koor in Sheffield wordt opgeheven

  1. Klassiekchevron right
  2. Kathedrale Koor in Sheffield wordt opgeheven

In het Noord-Engelse Sheffield wordt het Kathedrale Koor opgeheven. Dat wil zeggen, het wordt in zijn huidige vorm opgeheven. Er komt een nieuwe cantor die met een nieuw samengesteld koor een veel breder repertoire gaat zingen.

Waarom is dit opmerkelijk? In het conservatieve Engeland is men heel trots op zijn eeuwenoude Anglicaanse koortraditie. Er is in eeuwen een groot repertoire opgebouwd in een geheel eigen stijl, die over de hele wereld wordt bewonderd. Dat de Kathedraal van Sheffield een van die eerbiedwaardige instituten opheft komt over als het vernietigen van cultureel erfgoed.

Maar het drastische besluit is natuurlijk genomen om een reden. De Kathedraal wil dat het kerkkoor een afspiegeling is van een rap van samenstelling veranderende stad. Het kapittel wil verbinding houden met de inwoners, en zangertjes werven in delen van de stad waar men tot nu toe niet kwam. Het besluit is drastisch, maar een geleidelijke overgang zou in een koor met vaste gewoontes en tradities niet gewerkt hebben, aldus de Decaan van de Kathedraal.

Het besluit heeft al tot woede geleid onder het behoudende deel van de Anglicaanse kerk. Een oud-koorlid merkt op dat de kerkkoren nu de schuld krijgen van de tanende invloed van de kerk. Het idee dat die Engelse koormuziek elitair zou zijn vindt hij verwerpelijk. Je kon daar elke dag in het hart van de stad de meest geweldige muziek zingen en het koor stond open voor iedereen, aldus de vroegere koorzanger.

Ster advertentie
Ster advertentie