Podium

Gefuseerde orkesten van Gelderland & Overijssel heten vanaf 2020 ’Phion’

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Gefuseerde orkesten van Gelderland & Overijssel heten vanaf 2020 ’Phion’

Phion, orkest van Gelderland & Overijssel, zo heet het fusieorkest dat is ontstaan uit het samenvoegen van Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten, vanaf volgend seizoen.

De nieuwe naam werd afgelopen vrijdag onthuld, voorafgaand aan de concertante uitvoering van de musical Wonderful Town van Leonard Bernstein in het Wilminktheater in Enschede. Het was het eerste concert sinds de fusie op 1 september waarbij de twee Oostnederlandse orkesten gezamenlijk optraden.

Volgens directeur Jacco Post is de nieuwe naam kort, krachtig en tegelijk ook uitnodigend. "Voorop stond dat we geen vanzelfsprekende naam wilden. Dus geen Orkest Oost-Nederland of Oostnederlands Orkest. De naam Phion is abstract en betekent niets, maar tegelijk kan iedereen er wel wat in ontdekken en kun je er ook internationaal mee uit de voeten. De toevoeging ‘Orkest van Gelderland & Overijssel’ is daarbij essentieel. Die hoort er echt bij en maakt voor iedereen duidelijk waar onze wortels liggen.”

De nieuwe naam leidde ‘s avonds direct al tot kritische reacties op Twitter, meldt dagblad Tubantia. "Klinkt als gas voor tl-buizen”, stelde iemand. Maar er waren ook positieve geluiden, „Het klinkt logisch en het bekt ook wel lekker”, aldus een andere tweet. “Ook al betekent het niets, je kunt er wel wat bij bedenken. Duidelijk is dat er natuurlijk een nieuwe naam moest komen. Overijssels of Gelders orkest: dat werkt gewoon niet. Het was tijd voor iets nieuws.”

Ster advertentie
Ster advertentie