Podium
NTR

Musici Rotterdams Philharmonisch brengen Beethoven bij je thuis

  1. Klassiekchevron right
  2. Musici Rotterdams Philharmonisch brengen Beethoven bij je thuis

Nu de concertzalen dicht blijven in december, spelen de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze maand alle negen symfonieën van Beethoven voor de kijkers en luisteraars thuis.

Beethoven at Home

Onder de noemer 'Beethoven at Home' spelen de musici de eerste acht symfonieën in kleine kamerensembles variërend van strijksextet tot vijftienkoppig koperensemble. Dat intieme achttal is de aanloop naar de Grande Finale op Oudjaarsdag: Beethovens Negende, gespeeld door het volledige orkest met koor en solisten. Alle negen symfonieën zijn gratis te bekijken en beluisteren via de website van het orkest.

Beethovenjaar werd coronajaar

Het jaar 2020 zou het Beethovenjaar worden, een eerbetoon aan de 250ste verjaardag van de componist. Overal ter wereld moesten concerten afgeblazen worden vanwege de Covid-19 pandemie. Het idee voor een Beethovenmaand ontstond eind oktober bij de musici van het orkest zelf. Saskia Otto, tweede plaatsvervangend concertmeester, is een van de initiatiefnemers: "Ik dacht; daar gaan we weer. Wéér geen concerten, geen publiek en niet samen spelen. Gelukkig hadden we met andere orkestleden meteen het idee; we moeten iets verzinnen. Op de valreep kunnen we toch nog een bijdrage leveren aan het Beethovenjaar."

Hans Haffmans sprak in Podium met Saskia Otto:


De video's van de acht kamermuziek-symfonieën lopen als een rode draad door de Beethovenmaand heen. Elke dinsdag en donderdag wordt er een nieuwe aflevering van 'Beethoven at Home' gepubliceerd op de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Bezoek Beethoven at Home

Bekijk de eerste Beethoven at Home: de Eerste symfonie door musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omslag en bron video: Rotterdams Philharmonisch Orkest

Ster advertentie
Ster advertentie