Alles over Beethoven

Een week lang extra veel Beethoven bij de NTR

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Een week lang extra veel Beethoven bij de NTR

Op 17 december 1770, deze week precies 250 jaar geleden, werd Beethoven gedoopt. Om stil te staan bij dat heugelijke feit, besteedt de NTR van 12 tot met 18 december extra veel aandacht aan de componist die dit hele jaar al zijn 250e verjaardag viert.

Documentaire
Presentator Hans Haffmans sprak uitgebreid met dirigent Jan Willem de Vriend over de jaren die Beethoven in Bonn doorbracht. De Vriend bezoekt samen met cameraman en regisseur Joost Honselaar ook het Beethoven-Haus en staat stil bij de bijzondere spullen van de componist die daar bewaard worden. De documentaire is online te zien en wordt gedurende de week op verschillende momenten uitgezonden op themakanaal NPO 2 Extra.

Podcasts
Neem ook een kijkje bij de andere podcasts over Beethoven. Een paar nieuwe titels van radiomaker Frans van Gurp: Beethoven toneelmuziek Egmond en Diabellivariaties. En beluister de podcast die eerder al verschenen, zoals Strijkkwartet op.130, gemaakt door presentator Hans Smit of over de opera Fidelio, gemaakt door presentator Hein van Eekert.

Radio
Ook in de radioprogrammering is veel ruimte voor muziek van Beethoven. In NTR Podium klinken de hele week legendarische opnames van Beethovens symfonieën. En meesterpianist Boris Giltburg komt langs. Hij verdiepte zich dit jaar in de pianosonates waarvan hij het grootste deel nog nooit gespeeld had. Twaalf maanden later staan ze allemaal op cd én zijn ze te zien op YouTube. Hij vertelt over zijn ontdekkingsreis in die muzikale wereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Concerten
In het Avondconcert op 13 december dirigeert Jan Willem de Vriend Beethovens Pianoconcert nr.5 en zijn Symfonie nr.5. En op woensdag speelt het Nederlands Blazers Ensemble live zijn Symfonie nr.9. Een ander hoogtepunt is de uitvoering van Fidelio in de NTR ZaterdagMatinee waar dirigent Jaap van Zweden het Radio Filharmonisch Orkest leidt. Bekijk de registratie hieronder!

En voor wie er echt geen genoeg van kan krijgen is er op de themapagina nog veel meer te vinden. Veel plezier!

Ster advertentie
Ster advertentie