Podium
NTR

Jacques Beers: 'musicus van de toekomst'

foto: Publiek domein
  1. Klassiekchevron right
  2. Jacques Beers: 'musicus van de toekomst'

Vandaag precies 101 jaar geleden wordt de componist Jacques Beers in Zwolle geboren. Maurice Ravel ontmoet hem in Parijs en vindt hem een 'musicus van de toekomst'. Helaas is zijn werk nu vergeten, maar wie naar zijn bijzondere levensverhaal luistert, raakt er zeker benieuwd naar.

Beers komt uit een Nederlandse familie van musici. Zijn vader geeft les aan de stedelijke muziekschool. Jacques is vroeg muzikaal begaafd en wordt organist van de katholieke Basiliek met de Peperbus in Zwolle. In 1923 behaalt hij aan het Amsterdamse conersvatorium het hoofdvakdiploma voor piano en drie jaar later muziekgeschiedenis.

Roaring twenties

In de roaring twenties woont Beers in Parijs en geniet van het muziekleven daar. Maurice Ravel is erg positief over hem en beveelt hem aan bij de gerenommeerde Parijse muziekuitgeverij Salabert als 'musicus van de toekomst'. Pedagoog Nadia Boulanger geeft hem gratis les, ondanks haar financiële problemen. Vooral omdat hij zo’n talent heeft. Ze zijn bevriend. Zielsverwanten zelfs, volgens Boulanger in een brief uit 1931.

Muziekregisseur

De Tweede Wereldoorlog dwingt Beers terug te keren naar Nederland. Hij gaat muzieklessen geven en wordt muziekregisseur bij de radio-omroep. Een hartaandoening wordt hem in 1947 op 45-jarige leeftijd fataal.

Stichting

De Jacques Beersstichting is er om het werk van de componist onder de aandacht te brengen. Het label Attacca! bracht een dubbel-cd met kamermuziek en liederen. Er werkten gerenommeerde musici aan de opname mee zoals Marcel Worms, Marja Bon en Marcel Beekman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podcast

De NTR maakte een speciale podcast waarin je meer hoort over zij levensverhaal. Een docudrama gemaakt door Marjolein de Moor, gebaseerd op de biografie van Jurjen Vis.

#1 - Jacques Beers: musicus van de toekomst (S05)

Jacques Beers: musicus van de toekomst is onderdeel van de podcast 'Het Verhaal'

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie