Podium
NTR

Gouden Opnamen: Kiri Te Kanawa

foto: Denis Sinyakov / AFPfoto: Denis Sinyakov / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden Opnamen: Kiri Te Kanawa

Op 6 maart wordt Dame Kiri Te Kanawa 80 jaar. De Nieuw-Zeelandse sopraan had wereldwijd een grote carrière. Ze zong in alle grote zalen en maakte ook veel opnames. Ze blonk uit in het repertoire van Mozart en Strauss. De vader van Dame Kiri Te Kanawa was een Maori en Kiri Te Kanawa heeft ook Maori liederen opgenomen. Deze week draaien we in Podium haar meest memorabele opnamen.

Maandag

Wolfgang Amadeus Mozart
Le nozze di Figaro KV.492 - Akte II - cavatina, "Porgi, amor"
Kiri Te Kanawa [Contessa; sopraan] & London Philharmonic Orchestra o.l.v. Georg Solti

Franz Liszt
Oh! quand je dors S.282

Kiri te Kanawa [sopraan] & Roger Vignoles [piano]

Gouden Opnamen: Kiri Te Kanawa - maandag

Dinsdag

Richard Strauss
Vier letzte Lieder - nr.4, "Im Abendrot"

Kiri Te Kanawa [sopraan] & Wiener Philharmoniker o.l.v. Georg Solti

Gouden Opnamen: Kiri Te Kanawa - dinsdag

Dame Kiri Te Kanawa wordt in 1944 geboren in Gisborne, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Haar oorspronkelijke naam is: Claire Mary Teresa Rawstron. Haar biologische vader is een Maori, haar moeder is van Ierse komaf. Over haar biologische ouders is niet veel bekend. Als Kiri Te Kanawa 5 weken oud is, wordt zij geadopteerd door Atama Te Kanawa en Hellena Janet Leece. Net als haar biologische ouders, is haar adoptievader een Maori en komt haar adoptiemoeder uit Europa. De naam Kiri krijgt zij van haar adoptieouders. Kiri betekent klok in het Maori. Kiri Te Kanawa verloochent haar afkomst niet. Zij neemt in 1999 een cd op met Maori-liederen. Dat is ter gelegenheid van de eeuwwisseling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Auckland ging zij naar het Saint Mary’s College in Auckland. Daar kreeg zij haar eerste zanglessen van een pedagoog. Toen zij van school ging, deed ze mee aan zangwedstrijden in Nieuw-Zeeland en Australië. In de jaren ’60 was zij een popster. Ze zong in allerlei clubs in Nieuw-Zeeland. Toen zij in 1965 een zangwedstrijd in Nieuw-Zeeland, kreeg zij een beurs om in Londen te gaan studeren. Ze kwam terecht bij het London Opera Centre. Het eerste dat daar tegen haar gezegd werd, was dat ze geen goede techniek had, maar wel het vermogen de zaal mee te nemen in haar verhaal. In 1968 ging zij zingen bij Covent Garden, waar zij 3 jaar later debuteerde in haar eerste grote rol: Gravin in Le Nozze di Figaro van Mozart. Sir Colin Davis is aanwezig bij de auditie van Kiri Te Kanawa. Hij is erg onder de indruk van haar stem: “Ik kon mijn oren niet geloven. Ik heb duizenden auditanten horen langskomen, maar dit was een fantastisch mooie stem,” zei haar. Van de één op de andere dag werd zij een ster. De carrière van Kiri Te Kanawa neemt een vlucht. Ze zingt de rol van de Gravin in Le Nozze di Figaro ook in Amerika en Frankrijk. Optredens in de rest van Europa volgen. In 1974 maakt Kiri Te Kanawa haar debuut in de Metropolitan Opera in New York. Het is een druk leven. Als ze in 2009 met The Guardian terugblikt op haar carrière, zegt zij dat ze veel offers heeft gebracht voor haar carrière. “Je reist veel,” zegt ze. “En dat gaat ten kosten van vrienden, buren en je hond.” En ze had vaak spijt, als ze op tournee ging. “Spijt dat ik een bepaalde plaats, mensen of situaties moest verlaten. Of dat je op een schitterende dag weer moet vertrekken.” Eigenlijk heeft ze een hekel aan reizen. “Vliegvelden zijn verschrikkelijk. Het zijn net vleesmarkten.”

In 2008 ontvangt Dame Kiri Te Kanawa de Edison Oeuvreprijs.
Eén van haar memorabele optredens is tijdens de trouwerij van Prince Charles en Diana Spencer. Dat optreden geeft haar wereldfaam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2013 verschijnt Kiri Te Kanawa op het witte doek. Zij speelt dan Nelly Melba in de Britse dramaserie Downton Abbey.

Afscheid

In september 2017 neemt zij afscheid van het concertpodium. Haar laatste concert was in de Australische stad Ballarat. Ze neemt er een lange aanloop voor. In haar hoofd is ze dan al 5 jaar bezig met het afscheid. Ze zegt: “Ik heb een geweldige carrière gehad. Ik hoef mijn stem niet meer te horen – dat was het verleden. Als ik jonge zangers lesgeef, en ik hoor de jonge frisse stemmen, wil ik mijn opname niet naast hun opname leggen.”

Kiri Te Kanawa reist ook vaak naar Nederland. Ze geeft bijvoorbeeld masterclasses bij het Internationaal Vocalisten Concours en wordt daar ook juryvoorzitter. Daarover sprak zij in 2018 met Hans Haffmans in Podium.

Kiri te Kanawa over het IVC

Ze richt ook haar eigen stichting op: de Kiri Te Kanawa Foundation. Het is een stichting voor jonge getalenteerde Nieuw-Zeelandse zangers en musici die ondersteuning en goede begeleiding kunnen krijgen bij het verwezenlijken van hun dromen.

Ster advertentie
Ster advertentie