Podium
NTR

Biografie Haitink uit bij einde loopbaan

foto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Biografie Haitink uit bij einde loopbaan

Het was al bekend: dirigent Bernard Haitink beëindigt zijn loopbaan op 6 september, met een concert in Luzern, Zwitserland. Naar aanleiding daarvan is er net een Duitstalig boek verschenen over de maestro. Dirigieren ist ein Rätsel (Dirigeren is een mysterie) heet het , geschreven door Peter Hagmann en Erich Singer.

Het is een portret van Haitink, op basis van interviews met hem uit de periode 2007 tot 2019. Het bevat ook essays over zijn loopbaan en werkwijze. Haitink wordt aan de ene kant geschetst als een ingetogen man, die niets moet hebben van machtspolitiek. Zoals hij zelf zegt: “Ik ben nu eenmaal niet iemand die komt en zegt: ‘zo is het en anders niet’. Het gaat bij ieder orkest anders. Dat is voor mij het wonderbaarlijke.”

Het boek beschrijft ook zijn kritische kant. Zo weigerde Haitink topposities bij Amerikaanse orkesten, omdat dirigenten daar vooral bezig zouden zijn met niet-muzikale activiteiten, zoals contact met sponsors. Ook wees hij optredens in Bayreuth af, na ervaringen in Wagners operahuis. “De hele atmosfeer daar beviel me niet. Er was een vreemd, nauwelijks te beschrijven ongemak in mij. In feite was het een afschuwelijke belevenis.”

Het boek bevat foto’s uit Haitinks privé-verzameling, wat aannemelijk maakt dat hij akkoord is met de uitgave. Eerder, in 2006, was hij woest over een biografie die Jan Bank en Emile Wennekes over hem hadden geschreven.

Dirigieren ist ein Rätsel is te bestellen in de boekhandel.

Meer informatie

Ster advertentie
Ster advertentie