Podium
NTR

Bernard Haitink neemt in september afscheid als dirigent

  1. Klassiekchevron right
  2. Bernard Haitink neemt in september afscheid als dirigent

Dirigent Bernard Haitink heeft besloten, na een lange carrière van 65 jaar, toch echt te stoppen. Hij geeft aankomende zaterdag zijn laatste concert in het Concertgebouw in Amsterdam. En op 6 september dirigeert hij voor het laatst in Luzern. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Eerder had hij al bekendgemaakt een ‘sabbatical’ te nemen, maar daarover zegt hij in het interview. “Luister even, ik ben 90. En als ik zeg dat ik een sabbatical neem, dan is dat omdat ik niet wil zeggen: ik houd op. Ik heb geen zin in al die officiële afscheidsdingen, maar het is een feit dat ik niet meer zal dirigeren.” Aldus Haitink.

Afgelopen januari stond Haitink voor de 1509de keer op de bok bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vorig jaar juni, ook in het Concertgebouw, kreeg hij iedereen aan het schrikken toen hij tijdens het slotapplaus struikelde. “Dat was een gemene klap. Sommige mensen dachten: dat is het dan. Dat dacht ik zelf ook.” De val speelde mee in zijn beslissing te stoppen. Maar vooral wil Haitink voorkomen dat misprijzend wordt gezegd: Bernard is een aardige kerel, maar hij moet niet meer dirigeren.” Aldus de Volkskrant.

Zaterdag 15 juni leidt hij het Radio Filharmonisch Orkest in de Zevende symfonie van Bruckner. Dat concert is live te beluisteren op deze zender tijdens de ZaterdagMatinee en live te bekijken via nporadio4.nl/live.


Luister nu
Beluister hier het concert met Mozart en Brahms door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Haitink van afgelopen januari.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 27 januari 2019

Omroep

AVROTROS

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Brahms. Johannes

Uitvoerenden

Bernard Haitink (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Klassiek, Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie