Podium
NTR

Begenadigd violist en toonaangevend in de oude muziek - Marie Leonhardt (93) overleden

foto: Nationaal Archief / Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Begenadigd violist en toonaangevend in de oude muziek - Marie Leonhardt (93) overleden

Opnieuw moeten we afscheid nemen van een van de pioniers op het gebied van de oude muziek. Daags na het overlijden van Alice Harnoncourt is Marie Leonhardt zaterdag 23 juli op 93-jarige leeftijd overleden. Jarenlang was ze samen met haar man, klavecinist Gustav Leonhardt, de drijvende kracht achter het Leonhardt Consort dat historisch geïnformeerde uitvoeringen speelde.

In Podium haalde violist Lucy van Dael herinneringen op aan Marie Leonhardt.

Marie Leonhardt werd geboren in Lausanne als Marie Amsler. Ze groeide op in een muzikaal gezin waar vaak huisconcerten werden gegeven. Ze studeerde in Genève aan het conservatorium bij Michel Schwalbé en vervolgde haar studie aan de Schola Cantorum Basiliensis. In Basel leerde ze ook Gustav Leonhardt kennen. Samen studeerden ze verder in Wenen. Ze trouwden in 1954.

In Wenen raakten de Leonhardts ook bevriend met het koppel Alice en Nikolaus Harnoncourt. Beide echtparen hadden een grote interesse in oude muziek en de historische uitvoeringspraktijk. Waar de Harnoncourts ensemble Concentus Musicus Wien oprichtten, begonnen Marie en Gustav het Leonhardt Consort. De ensembles namen samen alle kerkelijke Bachcantates op.

foto: Nationaal Archief / Wikimedia

v.l.n.r.: Alice Harnoncourt, Marie Leonhardt, Prins Bernhard, Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs aan Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt in 1980.

Marie Leonhardt speelde ook eerste viool in Musica Antiqua Amsterdam van Ton Koopman en ze richtte in de jaren 80 Ensemble Baroque de Mateus op waarin jonge musici uit die tijd speelden, waaronder Andrew Manze en Richard Egarr.

Als docent was ze verbonden aan het conservatorium van Rotterdam en ze was veelgevraagd voor masterclasses. Aan het eind van de jaren 90 begon ze te onderwijzen in historische uitvoeringspraktijk aan jonge Russische musici. Ze werd ook erevoorzitter van het festival voor oude muziek in Sint Petersburg.

Kariatide van de barokviool

Op Facebook reageert de Franse dirigent Marc Minkowski op het overlijden van Leonhardt dat daags na het overlijden van Alice Harnoncourt bekend werd. "Het lot heeft twee grote artiesten weer bijeen gebracht: na Alice Harnoncourt moeten we nu afscheid nemen van de tweede grote kariatide van de barokviool, Marie Leonhardt. Jouw gevoel voor polyfonie en puurheid hebben ons een onovertroffen opname van Bachs chaconne gegeven", aldus Minkowski.

En hij staat ook stil bij de band die ze had met haar echtgenoot. "Je verlichtte de optredens van de grote Gustav Leonhardt. Bedankt."

Ster advertentie
Ster advertentie