Podium
NTR

Zangeres Monica Akihary wint Boy Edgarprijs 2023

foto: Merlijn Doomernik
  1. Klassiekchevron right
  2. Zangeres Monica Akihary wint Boy Edgarprijs 2023

Zangeres Monica Akihary heeft de Boy Edgarprijs 2023 gewonnen, de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitvoerend musicus die op bijzondere manier bijdraagt aan het genre. De prijs is genoemd maar de Nederlands jazzdirigent, pianist en trompettist Boy Edgar (1915-1980).

Onderdeel van de prijs is een bronzen wisselsculptuur van Jan Wolkers en een geldbedrag van € 25.000,-. Eerdere winnaars van de Boy Edgarprijs waren onder anderen Ronald Snijders, Martin Fondse, Yuri Honing en Eric Vloeimans. De prijs wordt ondersteund door Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz. Het Fonds Podiumkunsten organiseert sinds 2022 het selectieproces.

Hans Smit spreekt vrijdag 23 juni om 18:30 uur met de kersverse winnaar in de uitzending van Podium:

Podium

BOI AKIH

Akihary vormt samen met gitarist en componist Niels Brouwer de kern van BOI AKIH. Het duo is al actief sinds 1997. Afhankelijk van het project sluiten andere musici aan. BOI AKIH ('prinses Akih') is moeilijk in een genre te plaatsen. "World jazz noem ik het wel", zegt ze. Experiment en improvisatie zijn essentieel in hun muziek en daarbij gebruiken ze elementen uit uiteenlopende muziekculturen. De traditie van de Molukken speelt een belangrijke rol. Monica Akihary groeide er op. Ze zingt soms in het Engels, soms in Haruku, de taal van het eiland van haar vader. In de loop van de jaren heeft het duo andere invloeden toegevoegd: klanken van de kora, een Afrikaans instrument, van klassieke Indiase muziek, Europese folk en moderne jazz.

Kijk ook

Boi Akih

Boi Akih

Zoektocht is nooit klaar

"Onze muziek ontstaat voor een deel op het podium", zegt Akihari. "Dan begint het pas echt. Je laat je leiden door de muziek en door de bijdragen van anderen. Daarin komt onze aanpak overeen met jazz. Miles Davis, Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald zijn voorbeelden voor mij. Maar ook Nederlandse artiesten, als Ernst Reijseger en Ab Baars. Net als zij zoeken wij naar een eigen plek, naar een identiteit in die muziek. Die zoektocht is nooit klaar." Ook gebruikt BOI AKIH klassieke muziek. Zo maakte het duo een bewerking van de Messiah van Händel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erkenning

Monica Akihary zegt vooral gefocust te zijn op die muzikale speurtocht, nieuwe wegen te verkennen, nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Met het winnen van een prijs was ze nooit zo bezig. De toekenning kwam dus als een grote verrassing. Toch ziet ze die als een grote erkenning, na al die jaren. "Het is ook niet alleen maar makkelijk als je als artiest niet de gebaande paden gaat. Hoe kom je rond? Het aantal plekken waar je kunt optreden is in al die jaren ook flink afgenomen, door bezuinigingen". Gelukkig heeft BOI AKIH veel contacten en optredens in het buitenland, waaronder de Molukken.

Nieuwe cd

In juni 2023 verscheen de cd From and to infinity. Onderstaande video laat de totstandkoming van het album zien:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

North Sea Jazz

Monica Akihary is naast muzikant ook festivalprogrammeur. Zo is ze de samensteller van het programma Sounds of Diversity van North Sea Jazz, dat plaatsvindt van 7 tot 9 juli in Rotterdam.

Meer over Monica Akihary in online jazzmagazine Jazznu.

Ster advertentie
Ster advertentie