Podium
NTR

Het warme spel van Rudolf Serkin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Het warme spel van Rudolf Serkin

Het is dit jaar 120 jaar geleden dat de Tsjechische pianist Rudolf Serkin is geboren. Ter gelegenheid daarvan is een cd verschenen met verloren gewaande opnamen van de pianist. Tijd om in Podium de opnames van Rudolf Serkin ook weer eens uit de kast te pakken.

Rudolf Serkin wordt in 1903 geboren in Eger, een dorpje in de Bohemen. Op zijn 5e treedt hij daar al op als pianist. Hij wordt bestempeld als wonderkind. En dat wonderkind wordt op zijn 9e al naar Wenen gestuurd om daar te studeren. Hij krijgt intensief pianolessen aan het conservatorium. Op zijn 12e debuteert Rudolf Serkin bij de Wiener Philharmoniker. Als hij 15 is gaat hij naast piano ook compositie studeren. Hij krijgt een aantal jaar les van Arnold Schönberg. In 1920 verhuist Rudolf Serkin van Wenen naar Berlijn. Daar leert hij violist Adolph Busch kennen. Hij trekt bij de familie Busch in. In de jaren 20 en 30 treedt hij vaak op met Adolf Busch en het Busch Quartet. Maar als Hitler in 1933 aan de macht komt, verhuist hij met de familie Busch naar Basel in Zwitserland. In datzelfde jaar maakt hij ook zijn Amerikaanse debuut met Adolf Busch. En een paar jaar later debuteert hij als solist bij de New York Philharmonic Orchestra onder leiding van Arturo Toscanini. De recensenten weten niet wat ze horen: “… een artiest met een ongewoon indrukwekkend talent, in het bezit van een kristalheldere techniek, krachtig, delicaat en zuiver,” wordt er geschreven. Het jaar daarop geeft hij een solo-recital in Carnegie Hall in New York.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naar Amerika

In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Rudolf Serkin en de familie Busch vluchten naar de Verenigde Staten. Rudolf Serkin is dan al een aantal jaar getrouwd met Irene Busch, de dochter van Adolf Busch. Rudolf Serkin gaat lesgeven aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia. En eind jaren ’60 wordt hij directeur van het instituut.

In 1951 richten Rudolf Serkin en Adolf Busch de Marlboro School of Music en het Marlboro Festival op. Hij woont eerst met zijn gezin in New York, later in Philadelphia. Hij heeft ook een boerderij, vlakbij Marlboro. Hij hoedde daar kippen, konijnen en koeien.

Samenwerking

Rudolf Serkin wordt gezien als één van de grote pianisten van de 20e eeuw. Hij speelde soloconcerten, recitals en veel kamermuziek. Vooral Adolf Busch en het Busch Kwartet zijn belangrijk voor hem geweest, maar hij trad op met alle beroemde musici uit die tijd, zoals cellisten Pablo Casals en Mstislav Rostropovich. Hij werkte ook samen met dirigenten als Arturo Toscanini en Eugene Ormandy.

Irene Busch en Rudolf Serkin krijgen 7 kinderen. Daarvan zijn er 2 de muziek ingegaan, onder wie zijn zoon Peter Serkin, die ook een beroemd pianist was. In 1991 is Rudolf Serkin op 88-jarige leeftijd overleden.

Maandag

Ludwig van Beethoven
Sonate voor piano nr.21, op.53 in C gr.t., "Waldstein" - deel II, "Adagio molto" + deel III, "Rondo. Allegretto moderato"
Rudolf Serkin [piano]

Gouden Opnamen: Rudolf Serkin - maandag

Dinsdag

Johannes Brahms
Cellosonate nr.1 - deel I, "Allegro non troppo"
Mstislav Rostropovich [cello] & Rudolf Serkin [piano]

Gouden Opnamen: Rudolf Serkin - dinsdag

Woensdag

Franz Schubert
Sonate voor piano nr.20, D.959 in A gr.t. - deel II, "Andantino" + deel III, "Rondo. Allegretto"
Rudolf Serkin [piano]

Gouden Opnamen: Rudolf Serkin - woensdag

Donderdag

Felix Mendelssohn-Bartholdy
Pianoconcert nr.2 - compleet

Rudolf Serkin [piano] & Columbia Symphony Orchestra o.l.v. Eugene Ormandy

Gouden opnamen: Rudolf Serkin - donderdag

Vrijdag

Wolfgang Amadeus Mozart
Pianoconcert nr.17, KV.453 in G gr.t. - deel I, "Allegro"

Rudolf Serkin [piano] & London Symphony Orchestra o.l.v. Claudio Abbado

Gouden Opnamen: Rudolf Serkin - vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie