Podium
NTR

Componist Leonard Evers: 'Qua orkestratie gaat Helstone alle perken te buiten'

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Leonard Evers: 'Qua orkestratie gaat Helstone alle perken te buiten'

Een wonderbaarlijke opera die je in de verte doet denken aan muziek van Haydn, Rossini en Wagner. Bij het Concertgebouworkest klinkt de in de vergetelheid geraakte opera Het pand der goden van de Surinaamse componist Johannes Helstone. Presentator en componist Leonard Evers redigeerde de partituur en zorgde ervoor dat die geschikt werd voor uitvoering. Hij vertelde erover in Podium.

Leonard Evers over Het Pand der Goden

"Je hoort de gehele Europese muziekgeschiedenis in één werk terug", zegt Evers enthousiast. "Het lijkt alsof Helstone een opera mocht schrijven en gelijk de gelegenheid te baat heeft genomen om alles uit te stallen wat hij kende en kon. Tegelijkertijd is dat ook het opmerkelijke. We spreken over een Surinaamse componist en we horen eigenlijk alleen maar Europese invloeden. Dat zegt ook wat over die tijd. Qua orkestratie gaat hij echt alle perken te buiten."

Het begon allemaal met een doos bladmuziek in het huis van de vorig jaar overleden John Helstone. Hij was de voormalige concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. "Echt een bijzondere man en een uitmuntend violist. Zijn hele huis stond volgepropt met oude partituren en bladmuziek. Met name heel veel onbekende Surinaamse muziek. Waaronder dus deze opera van zijn oudoom."

Paramaribo en Leipzig

Evers wist gelijk dat hij goud in handen had. Al was er ook werk aan de winkel. "Er bestonden twee handgeschreven manuscripten van deze opera. De eerste is in Paramaribo geschreven en daar ook uitgevoerd. En de tweede is enkele jaren later in Leipzig geschreven. Het Concertgebouworkest vroeg me om ernaar te kijken. Men dacht dat het om twee vergelijkbare versies ging. Waarbij de ene versie voor een kleinere bezetting was, omdat Suriname rond 1900 geen compleet symfonieorkest had en daarnaast de complete orkestversie. Maar het bleken twee volledig verschillende versies."

De componist moest uit die versies één uitvoerbare partituur samenstellen. "Twee jaar heb ik eigenlijk met die partituren geleefd. Ik ben elke noot nagelopen om alles te controleren. Het was echt een monnikenwerk."

De uitvoering van de opera Het pand der goden is op donderdag 15 februari in het Concertgebouw. Solisten, Capella Amsterdam en het Concertgebouworkest staan onder leiding van Otto Tausk. Lees meer informatie

foto: NPO Klassiek

Ster advertentie
Ster advertentie