Podium
NTR

Violist John Helstone (78) overleden

foto: Rotterdams Philharmonisch Orkest
  1. Klassiekchevron right
  2. Violist John Helstone (78) overleden

De Surinaams-Nederlandse violist John Helstone is donderdag 6 april overleden. Hij was 30 jaar lang, tussen 1975 en 2005, orkestlid en plaatsvervangend concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Helstone werd geboren in Paramaribo in 1944. In de jaren zestig, op 18-jarige leeftijd, kreeg hij een stapel partituren van zijn overleden oudoom Johannes Nicolaas Helstone. Dat was een bekende Surinaamse componist die opgroeide op een plantage en zijn inspiratie zou hebben gehaald uit het nachtelijke getrommel.

Surinaamse muziek

De erfenis van zijn oudoom was voor John Helstone de aanleiding van een levenslange zoektocht naar Surinaamse klassieke muziek. Daarbij wist hij de interesse van het Concertgebouw te wekken: die zijn bezig met plannen om een opera van zijn oudoom komende jaren ten gehore te brengen.

Prix d'Excellence

Helstone studeerde aan het Amsterdamse conservatorium bij de docent Jo Juda. Een studie die hij veelzeggend afsloot met een Prix d’Excellence. Als deelnemer aan het Oskar Back-concours van 1969 moest hij in de finale violisten Vera Beths, Christian Bor en Mieke Biesta voor zich dulden. Daarna zette hij zijn vioolstudie voort in de Verenigde Staten en studeerde hij aan de Juilliard School of Music in New York.

Tournee

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest ging in 1975 op tournee door de Verenigde Staten en hield daar een proefspel. De auditie van Helstone was succesvol en hij werd aangenomen. Het leidde tot een lange verbintenis met het orkest.

Violist Noëmi Bodden kwam in 1993 in het orkest en leerde hem kennen als een betrokken musicus. "Hij zat altijd voor me en ik had veel bewondering voor zijn soepele manier van spelen. Hij was bescheiden, niet oordelend en altijd geïnteresseerd." Ze keek erg tegen hem op. "Helstone was een violist met een enorme rust en overwicht. Ik zou willen dat het hele orkest bestond uit mensen zoals hij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie