Podium
NTR

Gouden opnamen van Valery Gergiev

foto: Bart Diels / Flickrfoto: Bart Diels / Flickr
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden opnamen van Valery Gergiev

Deze week gaat de 25e editie van het Gergiev Festival van start in Rotterdam.

Het thema van dit jaar is St. Petersburg. Deze week draaien wij de Gouden opnamen van Valery Gergiev in Russisch repertoire.

In 1995 trad Valery Gergiev aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vrijwel meteen ontstond het initiatief voor een meerdaags evenement. Een jaar later werd het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – in de volksmond het Gergiev Festival – gepresenteerd. In 1996 was het nog een festival met een rode draad. In 2001 was het eerste multidisciplinaire festival een feit. De schijnwerpers stonden dat jaar op Dmitri Sjostakovitsj en zijn oorlogssymfonieën. Daarna werd het Gergiev Festival steeds vaker rondom een componist of thema geprogrammeerd. In 2003 stond Sergej Prokofjev centraal en in 2004 stond het festival in het teken van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Vanaf 2014 duurt het festival niet meer een week, maar is de opzet geconcentreerder en duurt het festival een lang weekend.

Dit jaar vindt het festival voor de 25e keer plaats. Het thema van dit jaar is St. Petersburg – de stad waar Gergiev studeerde aan het Rimski-Korsakov Conservatorium en natuurlijk de stad van Gergievs koor en orkest van het Mariinski Theater.

Ster advertentie
Ster advertentie