Podium
NTR

Female Friday week 5: De schitterende liederen van Alma Mahler

foto: Mahler Foundation
  1. Klassiekchevron right
  2. Female Friday week 5: De schitterende liederen van Alma Mahler

Deze week is het voor de vijfde keer Female Friday. Elke vrijdag staat er in Podium (NTR) een andere vrouwelijke componist centraal. Presentator Dieuwertje Blok gaat samen met redacteuren Rachel Pouwer en Judith van Leeuwen op zoek naar een onterecht vergeten componist. Tot de Klassieke Top 400 begint in september lichten we er wekelijks één uit. Op vrijdag 16 juni luisterden we naar de schitterende liederen van Alma Mahler.

Zou Alma Mahler-Werfel een grotere componist zijn geworden als ze niet met Gustav Mahler was getrouwd? Er is iets voor te zeggen. Mahler wilde namelijk alleen met haar trouwen als ze het componeren opgaf. In een brief die hij haar voor hun huwelijk stuurde, formuleerde hij het als volgt: "Hoe stel je je zo'n componerend echtpaar voor? Heb je wel een idee hoe belachelijk en later ook denigrerend voor onszelf dat zal zijn, zo'n eigenaardige rivaliteit in onze relatie?"

Spijt van harde woorden

Jaren later kreeg Mahler spijt. Hun huwelijk verkeerde toen in een diepe crisis. De componist ging zich ineens met Alma's jeugdcomposities bemoeien. Hij stelde voor die samen te bewerken en in Wenen en New York te laten drukken en uitvoeren. Maar toen was het eigenlijk al te laat. Alma componeerde nauwelijks meer.

Begenadigd pianist

En dat terwijl ze veel talent had. Op jonge leeftijd was ze een begenadigd pianiste. Ze speelde partituren van Schubert en Schumann makkelijk weg en hield zich achter de piano ook bezig met pianobewerkingen van opera's van Richard Wagner. Ze kreeg al op jonge leeftijd compositielessen van onder meer Alexander von Zemlinsky.

Groot oeuvre

Al met al schreef Alma Mahler-Werfel best een groot oeuvre. Ze componeerde ongeveer 100 liederen, verschillende instrumentale composities en liet een opera onvoltooid. Helaas gingen veel van die werken verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met het idee dat ze niet goed genoeg waren, vernietigde ze er zelf ook veel. Er zijn maar 17 liederen bewaard gebleven.

Wil je meer weten over Female Friday? Neem een kijkje op onze speciale themapagina.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#3 - Alma Mahler: Het 'probleem' van een femme fatale

Ster advertentie
Ster advertentie