Podium
NTR

Alicia de Larrocha

foto: ANP Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Alicia de Larrocha

Alicia de Larrocha (1923-2009) was een internationaal gerenommeerde Spaanse pianist en een van de meest vooraanstaande en gerespecteerde pianisten van de 20e eeuw.

De Larrocha werd op 23 mei 1923 geboren in Barcelona en al op jonge leeftijd begon ze piano te spelen. Haar uitzonderlijke talent kwam al snel naar boven. Al op 6-jarige leeftijd maakte ze haar concertdebuut.

Tijdens haar carrière speelde De Larrocha een veelzijdig repertoire met daarin zowel de grote pianoconcerten uit de 19e eeuw als modernere werken. Het bekendst was ze om haar interpretaties van Spaanse componisten, zoals Isaac Albéniz, Enrique Granados en Manuel de Falla. Haar muzikale inzicht en haar vermogen om de subtiele nuances van het Spaanse repertoire vast te leggen, maakten haar interpretaties uniek en zeer gewaardeerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Haar opname van de Suite Iberia van Isaac Albéniz geldt als de gezaghebbende opname. In haar interpretatie komen de verschillende kleuren en de geest van de Spaanse muziek prachtig naar voren.

Publiek en recensenten bewonderen De Larrocha om haar technische perfectie en haar vermogen om schijnbaar moeiteloos ingewikkelde passages te spelen. Haar spel kenmerkte zich door een ongelofelijke precisie en een kristalheldere klank. Ze had een uitzonderlijk gevoel voor ritme en ze bracht een buitengewone helderheid en levendigheid in haar uitvoeringen.

De Larrocha speelde over de hele wereld en ze trad op met vooraanstaande dirigenten en orkesten. Ze won allerlei prijzen, waaronder de Nationale Muziekprijs van Spanje en meerdere Grammy Awards. Haar opnames behoren tot de meest gewaardeerde in de pianomuziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naast haar solocarrière speelde De Larrocha ook graag kamermuziek. Ze genoot van het samenspelen en de interactie met andere musici. In haar ensemblewerk klinkt ook haar veelzijdigheid en aanpassingsvermogen als musicus.

De Larrocha stopte met optreden op 80-jarige leeftijd. Tijdens haar pensioen ging haar gezondheid langzaam maar zeker achteruit, onder meer doordat ze haar heup brak. Ze overleed op 25 september 2009 in Barcelona.

Beluister de Gouden Opnamen van Alicia de Larrocha

Maandag

Iberia, boek 1 - deel II, "El puerto" - Isaac Albéniz

Dinsdag

Isaac Albeniz - Iberia, Boek 1 - deel II, "Jerez" + deel III, "Eritana"

Woensdag

Maurice Ravel - Pianoconcert in G
Xavier Montsalvatge - Pianoconcert "Concerto Breve"

Donderdag

Enrique Granados - Goyescas

Vrijdag

Suite espola - nr.4, "Cádiz. Saeta" & nr.5, "Asturias. Leyenda" - Isaac Albéniz

Ster advertentie
Ster advertentie