Podium

Han de Vries ontvangt Edison Klassiek Oeuvreprijs

NTR
foto: Edison Stichtingfoto: Edison Stichting
  1. Klassiekchevron right
  2. Han de Vries ontvangt Edison Klassiek Oeuvreprijs

Han de Vries heeft gisteren de Edison Klassiek Oeuvreprijs in ontvangst genomen. De prijs is hem toegekend als een erkenning voor zijn enorme oeuvre en zijn buitengewone verdiensten voor de klassieke muziek. Han de Vries ontving al twee keer eerder een Edison.

De jury schrijft: “2021 was het jubeljaar van componisten Lassus, Saint-Saëns en Sweelinck, maar het was ook het jaar waarin Nederlands grootste hoboïst, Han de Vries 80 werd. Wie hem live hoorde spelen - als eerste hoboïst van het Concertgebouworkest tussen 1964 en 1971 en later solistisch en als kamermusicus – herkent direct zijn speelstijl: vertellend en intelligent van karakter, zoet en rond van toon. Toch: als je De Vries probeert te vangen in woorden die een techniek aanduiden, een speelstijl, schamp je langs de essentie.”

Han de Vries studeerde bij legendarische hoboïsten Jaap en Haakon Stotijn en geldt als leidende representant van de veelgeroemde Nederlandse hoboschool. Later droeg hij zijn eigen kennis, inzichten en meesterschap als docent ook weer over op de jongere generatie hoboïsten.

Op 30 augustus – een dag voor zijn 80e verjaardag – sprak Hans Haffmans met Han de Vries in Podium. Dat gesprek is hieronder terug te luisteren.

Hieronder is de uitreiking van de Edison bij Podium Witteman te zien.

Ster advertentie
Ster advertentie