Podium
NTR

'Land of Hope and Glory' en 'Rule, Britannia!' worden niet meer gezongen op BBC Proms

  1. Klassiekchevron right
  2. 'Land of Hope and Glory' en 'Rule, Britannia!' worden niet meer gezongen op BBC Proms

Land of Hope and Glory en Rule, Britannia! worden altijd gezongen tijdens The Last Night of the Proms in the Royal Albert Hall in Londen. Tot dit jaar.

De Volkskrant meldt dat de BBC heeft bepaald dat de liederen niet meer worden gezongen, omdat de teksten van deze klassiekers niet meer van deze tijd zijn. Al langer wordt kritiek geuit op zinnen als deze: 'Britons never never never shall be slaves’. Deze zin wordt gezongen in Rule, Britannia! en zou in verband staan met het Britse koloniale verleden waarin slavernij en racime voorkwam.

Ook gastdirigent Dalia Stasevska heeft aangegeven dat ze moeite heeft met de vaderlandslievende liederen. Naast dat de liederen nu niet veilig gezongen kunnen worden, vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus, is de Finse dirigent van mening dat de teksten achterhaald zijn. Ze vindt het een goed moment om afstand te nemen van de teksten waarin de glorie van het Britse Wereldrijk wordt bezongen.

De Britse premier Boris Johnson is het niet eens met de beslissing van de BBC. "Het wordt tijd dat we stoppen met ons te schamen voor onze geschiedenis, onze tradities en onze cultuur", aldus Johnson.

De BBC heeft aangegeven dat de populaire melodieën wel worden gespeeld op de The Last Night of the Proms.

Ster advertentie
Ster advertentie