Podium
NTR

Michel van der Aa over Kaija Saariaho: 'Ze was schepper van een nieuwe klankwereld'

foto: Sarah Wijzenbeek
  1. Klassiekchevron right
  2. Michel van der Aa over Kaija Saariaho: 'Ze was schepper van een nieuwe klankwereld'

Vorige week werd bekend dat Kaija Saariaho was overleden. In het programma Podium vertelt componist Michel van der Aa wat ze voor hem betekende. Voor hem zijn de werken van Saariaho een belangrijke inspiratiebron.

Op 2 juni werd bekend dat de 70-jarige Kaija Saariaho was overleden. De componist uit Finland maakte naam door elektronische geluiden te combineren met akoestische muziek. Ze was één van de pioniers in elektronische muziek en experimenteerde heel veel in haar composities en haar opera’s.

Favoriete componist

“Ze was een van mijn favoriete componisten,” zegt de Nederlandse componist Michel van der Aa tegen Podium. “Iemand die al heel vroeg op een mooie manier elektronica vermengde met een ensemble, iets wat ik ook doe. Weliswaar in een heel ander idioom, maar toch. Ze heeft op een magische manier een nieuwe klankwereld geschapen.”

De muziek grijpt je bij je kraag

Dat het lastig is vat te krijgen op haar werk, is volgens Van der Aa onderdeel van de aantrekkingskracht. ”Ze heeft een abstracte taal die toch heel poëtisch is, heel menselijk en dramatisch. De muziek grijpt je toch bij je kraag ondanks die abstractie. Het heeft grote emotionele lading en echtheid, dat kun je niet echt uitleggen hoe ze dat doet. Het is eigenlijk een balans tussen vorm en poëzie. Het gaat allemaal over muzikale intuïtie: opschrijven wat je hoort.”

Quote

Ze heeft een abstracte taal die toch heel poëtisch is, heel menselijk en dramatisch. De muziek grijpt je toch bij je kraag ondanks die abstractie.

Michel van der Aa

Volgens regels

De theoretische basis hoeft volgens Van der Aa geen belemmering te zijn. “Denk aan Bach, zijn werk is volgens regels opgesteld en is makkelijk te analyseren. Maar hij kan je alsnog bij de keel grijpen. Los van dat skelet zit er dus toch een soort poëzie, menselijkheid en drama in de noten. Dat valt niet te analyseren.”

Van der Aa maakt er geen geheim van dat componisten van nu veel aan haar te danken hebben. “Als vrouw op dit hoge niveau heeft ze deuren geopend voor een jonge generatie.”

Luister het complete gesprek van Hans Haffmans met Michel van der Aa in Podium terug.

Ster advertentie
Ster advertentie