Podium
NTR

Componist Kaija Saariaho (70) overleden, pionier in elektronische muziek

foto: Maarit Kytöharju
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Kaija Saariaho (70) overleden, pionier in elektronische muziek

Componist Kaija Saariaho is overleden. Dat maakte haar familie op 2 juni bekend met een bericht op social media. De componist uit Finland maakte naam door elektronische geluiden te combineren met akoestische muziek. Ze was één van de pioniers in elektronische muziek en experimenteerde heel veel in haar composities en haar opera’s. Ze overleed thuis in Parijs op 70-jarige leeftijd.

Componeren ondanks kanker

Saariaho had een breintumor, glioblastoma. Het was een agressieve kanker, die niet te genezen was. Haar cognitieve vaardigheden werden door de ziekte niet aangetast, maar de afgelopen tijd verscheen ze wel in rolstoel in het openbaar.

Haar familie laat weten dat ze al meer dan twee jaar ziek was, maar dat ze het geheim hield voor de buitenwereld. Ze wilde zo positief blijven en op haar werk focussen. In de laatste maanden schreef ze nog een trompetconcert genaamd HUSH. Dat stuk gaat op 24 augustus in première op de Finse radio.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geroemde componist

Haar opera L'Amour de Loin is haar meest bekende werk. Ze ontving hiervoor de prestigieuze Grawemeyer Award. Saariaho zal ook herinnerd worden als één van de eerste vrouwelijke componisten die internationaal naam maakte.

Saariaho heeft ook Nederland bezocht en haar muziek klinkt hier regelmatig. De Nationale Opera speelt in oktober de opera Innocence. Podium sprak in april met sopraan Lilian Farahni die toen zong in de Londense productie. De muziek van Saariaho is goed te zingen, vertelde ze. "Ze weet heel goed hoe ze voor de stem moet schrijven."

Reacties

De familie van Saariaho staat stil bij haar muzikale nalatenschap. "Ze heeft gedurfde, gevoelige, ontdekkende muziek gecreëerd. We waren gezegend met haar oneindige generositeit en inzichtelijke artistieke visie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beluister D’om le vrai sens van Kaija Saariaho

Concert - D’om le vrai sens van Kaija Saariaho

Concert - D’om le vrai sens van Kaija Saariaho

Ster advertentie
Ster advertentie