Podium
NTR

Tweede Kamer wil af van 'dwingend inclusiebeleid' bij cultuursubsidies

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Tweede Kamer wil af van 'dwingend inclusiebeleid' bij cultuursubsidies

Inclusie en diversiteit mag geen dwingende rol spelen bij subsidieverstrekking aan culturele instellingen. Deze motie van politieke partijen BBB, ChristenUnie en SGP is aangenomen door de Tweede Kamer.

Diversiteit en inclusie

Onder het vorige kabinet werd ‘diversiteit en inclusie’ een belangrijk speerpunt voor nieuwe subsidieaanvragen. Het verzoek in de motie is om dat subsidiebeleid 'geen dwingend karakter te geven voor culturele instellingen'.

Deze motie volgt na het cultuurdebat van 16 januari in de Tweede Kamer. Op 23 januari werd gestemd over de moties die aan de hand van dat debat zijn ingediend.

Regionale spreiding

In de motie staat ook dat cultuursubsidies beter over Nederland verdeeld moet worden, met het oog op regionale spreiding. Staatssecretaris van Cultuur Fleur Gräper-van Koolwijk is het daarmee eens en had dat al toegevoegd aan de subsidiecriteria.

Alleen vindt de staatssecretaris de motie daardoor wel tegenstrijdig. Gräper-van Koolwijk zegt: “Het is belangrijk dat iedereen in Nederland kennis kan maken met kunst en cultuur. Dat geldt voor alle uithoeken van Nederland. Dat is wat volgens ons óók ‘inclusief en divers beleid’ betekent.” Oftewel, regionale spreiding is een vorm van inclusie.

PVV wil meer opera in het zuiden

PVV-Kamerlid Martine van der Velde sprong nogmaals in de bres voor Opera Zuid en eiste dat er meer subsidie naar het operahuis moest. De staatssecretaris gaf aan dat ze eerst de subsidieaanvragen moeten ontvangen en kon niets beloven.

Ster advertentie
Ster advertentie