Podium

Operagrootheid Graham Clark (81) overleden, zong karaktervol en acteerde met flair

foto: NPS
  1. Klassiekchevron right
  2. Operagrootheid Graham Clark (81) overleden, zong karaktervol en acteerde met flair

De Britse tenor Graham Clark is op donderdagavond 6 juli overleden. De operagrootheid was vaak in Nederland te vinden. Hij is 81 jaar geworden.

Docent lichamelijke opvoeding

Liefhebbers herinneren hem als Mime in Siegfried, de opera van Richard Wagner. Deze rol speelde hij zowel bij De Nationale Opera in de regie van Pierre Audi als in de befaamde Ring-cyclus van Edo de Waart in de ZaterdagMatinee. Hij zong bij De Nationale Opera ook in Der Schatzgräber van Franz Schreker.

De stem van deze voormalige docent lichamelijke opvoeding was eerder karaktervol dan mooi, maar hij was een briljant en energiek acteur met een geweldige flair voor tekst. Hij was opgeleid tot docent lichamelijke opvoeding en dat stelde hem in staat de wildste capriolen op het toneel uit te halen.

Grote operahuizen

Zijn carrière begon met belangrijke rollen in producties bij de Scottish National Opera en de English National Opera. Hij veroverde de grote operahuizen (denk aan Covent Garden, de Metropolitan Opera en Bayreuth) als karaktertenor in opera’s van Richard Wagner, Wozzeck van Alban Berg en in eigentijdse werken. Zijn laatste optreden was in 2019.

Luister hier naar het optreden van Graham Clark als Mime in Wagners Siegfried in de ZaterdagMatinee:

Concert - Edo de Waart dirigeert Wagners Siegfried

Concert - Edo de Waart dirigeert Wagners Siegfried

Ster advertentie
Ster advertentie