Podium
NTR

Efteling-componist wint rechtszaak

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Efteling-componist wint rechtszaak

Het Spookslot, de Indische Lelies, De Fata Morgana… iedereen die wel eens in De Efteling is geweest, zal de muziek van deze attracties herkennen. Muziek speelt een belangrijke rol in het attractiepark, en dat is precies wat componist Maarten Hartveldt dwars zat.

Hartveldt componeerde naar eigen zeggen elf nummers voor de Efteling, waaronder de muziek bij Het Meisje met de Zwavelstokjes en de muziek die te horen is op het looppad van het parkeerterrein naar de ingang van het park. Dertien jaar lang klonk zijn muziek in de Efteling, maar hij kreeg daarvoor slechts € 198,- per jaar als vergoeding.

De componist klaagde de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra aan omdat hij vond dat hij recht had op een hogere vergoeding voor het daadwerkelijk gebruik van zijn muziek in het attractiepark. Na een slepende rechtszaak heeft het gerechtshof in Amsterdam Maarten Hartveldt op dinsdag 14 juli gedeeltelijk in het gelijk gesteld.

Voor het geld doet hij het niet, stelde Hartveldt in een interview met het AD. Hij verdiende al zijn sporen in de muziekscene. Zo werd hij genomineerd voor een Grammy Award en won hij in 1996 een Edison Klassiek. “Ik hoef hier niet beter van te worden. Dat interesseert me niet”, zegt hij. “Het gaat er mij om dat mensen misbruikt worden in de creatieve industrie. Daar wil ik aandacht voor.”

Bron: AD

Ster advertentie
Ster advertentie