Klassiek voor elk moment
MAX

Toplijsten: De 10 mooiste klassieke tranentrekkers

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Toplijsten: De 10 mooiste klassieke tranentrekkers
De 10 mooiste tranentrekkers uit de klassieke muziek

Houd je zakdoek bij de hand: we nemen je mee langs de tien mooiste klassieke muziekstukken waarbij je het gegarandeerd niet droog houdt!

1. Henry Purcell – When I am laid in earth

Misschien wel de mooiste opera-aria ooit geschreven. De Carthaagse Koningin Dido wordt in de steek gelaten door haar geliefde Aeneas en sterft van verdriet. Kan het droeviger? De dalende baslijn in de muziek versterkt het tragische verhaal. "Remember me, but ah! forget my fate."

2. Samuel Barber – Adagio for strings

Noem een droevige gebeurtenis of deze muziek was te horen: bij de dood van John F. Kennedy, bij de uitvaart van prinses Diana, bij de begrafenis van Albert Einstein of na de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001. Het werk was oorspronkelijk een deel uit een strijkkwartet, maar is als het Adagio for Strings wereldberoemd geworden.

3. Sergej Rachmaninov – Vocalise

Sommige muziek zegt meer dan 1000 woorden. Dat geldt zeker voor Rachmaninovs Vocalise voor zangstem en orkest. Toen de sopraan klaagde dat de tekst ontbrak, zei Rachmaninov: "Waarom zou je woorden nodig hebben als je jezelf het beste kunt uitdrukken met je stem en interpretatie?" Rachmaninov maakte later een orkestarrangement van het werk. Laat je meevoeren in deze woordeloze emotionele wervelwind.

4. Wolfgang Amadeus Mozart – Ave Verum Corpus

Het Ave Verum Corpus is een middeleeuwse kerkelijke hymne die door veel componisten op muziek is gezet. De tekst verhaalt over het lichaam van Jezus, die aan het kruis werd genageld. Mozart, van huis uit vroom katholiek, schreef zijn Ave Verum een half jaar voor zijn dood. Het is een ingetogen muziekstuk, geliefd bij uitvaarten.

5. Franz Schubert – Strijkkwintet, Adagio

Als een bezwering van de naderende dood, zo kun je het tweede deel (Adagio) uit het Strijkkwintet van Schubert beluisteren. Gedurende een kwartier word je meegenomen door alle emoties: van kalm naar dreigend en verwarrend. Het stuk eindigt vol berusting - een louterende ervaring! Twee maanden na het componeren van zijn strijkkwintet zou Schubert overlijden.

6. Johann Sebastian Bach – Erbarme dich

Het emotionele hoogtepunt in Bachs Matthäus-Passion is de aria Erbarme dich. Petrus heeft zojuist zijn leermeester Jezus verraden en gaat bijna kapot van wroeging. Het verdriet is voor iedereen invoelbaar: wie wordt er niet geraakt door de klagende vioolsolo en de wringende melodie van de alt?

7. Johannes Brahms – Hoorntrio, derde deel

Johannes Brahms had een goede band met zijn moeder Christine. Hij was dan ook diepbedroefd toen ze na een beroerte overleed. Na haar dood schreef hij een hoorntrio waarin hij een volksliedje verwerkte dat zij hem als kind had geleerd. Een ontroerend eerbetoon van een zoon aan zijn moeder.

8. Henryk Górecki – Symphony of Sorrowful Songs

Henryk Górecki groeide op in een Pools plattelandsdorpje nabij Auschwitz. Hij schreef zijn Symphony of Sorrowful Songs om zijn oorlogservaringen te verwerken. Een ijle sopraansolo, een Pools klaaglied en de zoektocht van een moeder naar haar in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zoon. Kippenvel...

9. Maurice Ravel – Pavane pour une infante défunte

24 jaar oud was Maurice Ravel toen hij zijn Pavane schreef, een Spaanse dans voor een overleden prinsesje. De intieme pianomuziek grijpt je naar de keel en roept herinneringen op aan zeventiende-eeuwse koninklijke dynastieën. Tien jaar later maakte Ravel er een al even mooie orkestbewerking van.

10. Edward Elgar – Nimrod

In een neerslachtige bui bedacht Edward Elgar dat hij maar beter kon stoppen met componeren. Zijn uitgever en boezemvriend August Jaeger wist hem ervan te overtuigen om tóch door te gaan. In Nimrod, het negende deel uit de Enigma Variaties, hoor je zijn worsteling: de muziek begint klein en verstild en mondt uit in een stralend, triomferend slot.

Ster advertentie
Ster advertentie