Podium
NTR

Finse dirigent Tarmo Peltokoski (22) wordt vaste gast-dirigent bij Rotterdam Philharmonisch Orkest

foto: Peter Rigaud
  1. Klassiekchevron right
  2. Finse dirigent Tarmo Peltokoski (22) wordt vaste gast-dirigent bij Rotterdam Philharmonisch Orkest

De jonge Fin Tarmo Peltokoski is met ingang van concertseizoen 2023-2024 voor vier jaar als vaste gastdirigent verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dat heeft het orkest dinsdag 13 september bekendgemaakt. Na zijn opvallende debuut eerder dit jaar is hij deze week terug bij het orkest voor een concertprogramma met muziek van Gershwin en Sibelius. Op maandag 19 september is het concert te horen in het Avondconcert.

In een reactie op zijn benoeming zegt Peltokoski uit te kijken naar de samenwerking. "Ik ben vereerd en opgewonden om vier seizoenen als vaste gastdirigent samen te werken met dit geweldige orkest. Samen gaan we verschillende soorten repertoire ontdekken en genieten van samen muziek maken."

In Podium blikte hij met Hans Haffmans vooruit op zijn concert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en chef-dirigent Lahav Shani in de rol van pianist.

Tarmo Peltokoski

Afgelopen mei maakte de 22-jarige Fin indruk tijdens zijn Nederlandse debuut, waarin hij het Rotterdamse orkest dirigeerde in werken van Rachmaninov en Sibelius. "Niet minder dan een wonder", schreef NRC. "Onthutsend, adembenemend, tranentrekkend mooi."

In Podium sprak Hans Haffmans in mei met Peltokoski over zijn debuut. Luister het gesprek hier terug.

Tarmo Peltokoski

Algemeen directeur George Wiegel kijkt uit naar de komst van de Fin. "Hij is een aanstormend talent en heeft op zijn jonge leeftijd al veel in huis. Samen met Lahav Shani past hij heel goed bij ons enorm gedreven orkest. Direct bij de eerste kennismaking laaide het vuur tussen hem en ons orkest al hoog op. Voor ons, en ook voor hem, was het vanaf dat moment duidelijk dat we heel graag een samenwerking voor langere tijd aangaan."

Tijdens zijn Rotterdamse debuut speelde Peltokoski na afloop een toegift met de solist van die avond, Yuja Wang.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tarmo Peltokoski is momenteel al artistiek directeur bij het Nationaal Symfonieorkest van Letland. Daarnaast is hij ook vaste gastdirigent bij de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Hij begon zijn studie op 14-jarige leeftijd bij emeritus hoogleraar Jorma Panula aan de Sibelius Academy in Helsinki, en vervolgde deze bij Sakari Oramo. Daarnaast kreeg hij les van Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste and Esa-Pekka Salonen.

Ster advertentie
Ster advertentie