Podium

Start analyse en digitalisering teksten Franz Liszt

NTR
foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Start analyse en digitalisering teksten Franz Liszt

Wetenschappers uit Duitsland, Hongarije en Frankrijk gaan de teksten van componist Franz Liszt onderzoeken en online beschikbaar maken. Dat melden betrokken Duitse universiteiten.

De Hongaarse componist Franz Liszt, geboren in 1811, schreef veel meer dan alleen muziek. Hij publiceerde essays en boeken en schreef literaire reisbrieven - onder meer aan collega Hector Berlioz en dichter Heinrich Heine. Liszt reageerde in publicaties ook op het - toen revolutionaire - werk van Richard Wagner. En hij schreef een studie over het leven en werk van Frédéric Chopin. Die teksten zijn maar voor een deel beschikbaar in moderne uitgaven.

Dat moet veranderen, vindt de groep wetenschappers. Want - zeggen ze - al die teksten geven een goede reflectie van de tijd van Liszt en ze hebben veel mensen na hem beïnvloed.

De onderzoekers zijn nu een project gestart om alle teksten te digitaliseren en kritisch te bekijken. Dat gaat drie jaar duren. Daarna komt het materiaal online, voor iedereen vrij beschikbaar.

De digitalisering van de muziek van Liszt is trouwens al gaande. In april startte daarvoor een project bij Duitse universiteiten en bibliotheken. Dat gaat zeker 12 jaar duren.

Ster advertentie
Ster advertentie