Podium

Kirill Petrenko begint als chef in Berlijn

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Kirill Petrenko begint als chef in Berlijn

De Russische dirigent Kirill Petrenko dirigeerde afgelopen vrijdag zijn inauguratieconcert bij de Berliner Philharmoniker. 2019-2020 is het eerste seizoen waarin hij chef-dirigent van het orkest is. In een uitverkochte Philharmonie in Berlijn dirigeerde hij eerst Symphonische Stücke uit de opera Lulu van Alban Berg en de 9e symfonie van Ludwig van Beethoven. Na afloop van het concert volgde een daverend applaus en een staande ovatie. Kirill Petrenko is de opvolger van Simon Rattle, die chef was van 2002-2018.

Volkskrantjournalist Merlijn Kerkhof was bij het inauguratieconcert. Hij schrijft dat de benoeming van Petrenko als een verrassing kwam. “Zo vaak was hij nu ook weer niet bij de Berliner te gast geweest,” aldus Kerkhof. Hij beschrijft het verschil tussen Petrenko en zijn voorganger Rattle: “Het contrast met Petrenko’s voorganger, de Engelsman Simon Rattle is groot: waar Rattle bekendstaat om zijn communicatieve vaardigheden en enthousiast een stuk verklaart voor een groep kinderen, is Petrenko van mening dat de muziek alles al vertelt.”

Zaterdag kwamen 35.000 mensen de nieuwe chef van de Berliner Philharmoniker bewonderen tijdens het Berliner Philharmoniker Open-Air concert bij de Brandenburger Tor.

Ster advertentie
Ster advertentie