Podium

Klaus Mäkelä nieuwe chef-dirigent Concertgebouworkest

NTR
foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve / Oslo Philharmonic
  1. Klassiekchevron right
  2. Klaus Mäkelä nieuwe chef-dirigent Concertgebouworkest

De Fin Klaus Mäkelä is benoemd tot chef-dirigent van het Concertgebouworkest. De 26-jarige Mäkelä heeft het orkest al vaker geleid en is op dit moment ook chef van het Filharmonisch Orkest van Oslo.

Al vanaf 2018, toen de banden met Daniele Gatti werden verbroken, zit het Concertgebouworkest zonder chef-dirigent. Maar na vier jaar is het dan zover: het orkest heeft vandaag bekend gemaakt dat de Finse dirigent Klaus Mäkelä (1996) vanaf 2027 zal aantreden als nieuwe chef in Amsterdam. Vanaf het komende seizoen (2022/2023) zal de dirgirent al intensief samenwerken met het orkest als artistiek partner.

Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä is chef-dirigent en artistiek adviseur van het Oslo Filharmonisch Orkest. Bij het Orchestre de Paris, waar hij sinds 2020 artistiek adviseur was, begon hij in september 2021 als chef-dirigent. Ook is hij artistiek leider van het Turku Music Festival.

In september 2020 maakte Klaus Mäkelä een bijzonder overtuigend debuut bij het Concertgebouworkest, waarna hij nog binnen hetzelfde seizoen tweemaal werd teruggevraagd. Zo werd hij in december van dat zelfde jaar als piepjonge vervanger van Fabio Luisi nog ingevlogen om de prestigieuze Kerstmatinee van het Concertgebouworkest te dirigeren.

In november 2021 leidde hij het orkest in symfonieën van Tsjaikovski en Sjostakovitsj in Hamburg en Reykjavík; twee maanden later stonden werken van Wolfe, Copland en Dvořák op het programma in Amsterdam.

Zo werd het nieuws bekendgemaakt

Ab Nieuwdorp volgde de bekendmaking op de voet en bracht live verslag uit in De Klassieken. En het Concertgebouworkest bracht een mooie video met de bekendmaking naar buiten.

Presentator Hans Haffmans interviewde Klaus Mäkelä direct na de persconferentie en peilde zijn eerste reactie.

Interview: Hans Haffmans sprak met Mäkelä na de persconferentie in Amsterdam

foto: Agnita Menon

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hans Haffmans sprak voorafgaand aan de Kerstmatinee 2020 met Klaus Mäkelä

Podium 23 december 2020 - interview Klaus Mäkelä

Bekijk de KerstMatinee 2020 van het Concertgebouworkest o.l.v. Klaus Mäkelä

Ster advertentie
Ster advertentie