Podium
NTR

Bariton Quirijn de Lang over Doctor Atomic: 'Een rol die ik op mijn verlanglijstje had staan'

foto: Website Quirijn de Lang
  1. Klassiekchevron right
  2. Bariton Quirijn de Lang over Doctor Atomic: 'Een rol die ik op mijn verlanglijstje had staan'

Vertwijfeling en dreiging. Daar gaat om in de opera Doctor Atomic van John Adams. Daarin wordt het verhaal verteld van de natuurkundige J. Robert Oppenheimer, die met zijn team werkte aan de eerste succesvolle atoombom-explosie. De opera wordt vanaf donderdag 13 juli uitgevoerd in de Utrechtse Werkspoorkathedraal door het Utrechtsch Studenten Concert. De hoofdrol van Oppenheimer wordt gezongen door bariton Quirijn de Lang.

“Oppenheimer is een complexe man,” zegt De Lang. Om zich in zijn rol verdiepen las de bariton de afgelopen tijd boeken over Oppenheimer en raadpleegde hij de teksten en gedichten waar de natuurkundige van hield. “Hij is zijn hele leven bezig geweest met die atoombom. Het is een knap staaltje van menselijke intelligentie, onbegrensde mogelijkheden en creativiteit. Toch zal die meesterlijke uitvinding worden gebruikt als wapen van destructie: de meest erge manier van vernietigen.”

Gelijk enthousiast

De Lang was gelijk enthousiast over deze rol. “Deze opera wordt niet vaak uit gevoerd en als dat wel gebeurt is dat met een vaste cast. Oppenheimer is vrijwel nooit door iemand anders gezongen dan Gerald Finley. De rol komt dus niet vaak langs, maar ik had hem wel op mijn verlanglijstje staan. Het mooie is dat het draait om een man met dilemma’s, waar Adams een paar prachtige aria’s bij schreef.”

Deze uitvoering wordt georganiseerd door het Utrechtsch Studenten Concert. Elke vijf jaar viert het ensemble het lustrum met een bijzonder project. Tien jaar geleden voerden zij bijvoorbeeld Das Rheingold van Richard Wagner uit op een rijnaak op de Rijn. Dit jaar staat dus Dr. Atomic van John Adams op het programma. Naast het studentenorkest doen professionele solisten mee.

Deze uitvoering is anders dan alle andere zegt De Lang. "De decors zijn door studenten gebouwd. Zij spelen in het orkest, zingen in het koor, hebben de organisatie op zich. Het is niet alleen een opera, maar er is ook een heel festival omheen bedacht. Met lezingen, workshops en eten."

Durf te dromen

Hoe komt het dat een studentenorkest zo’n groot project van de grond krijgt? “De studenten durven te dromen, komen met grootse ideeën en gaan die uitvoeren. Bij professionele ensembles wordt al snel gedacht: dit gaat nooit lukken. De studentenwaren vanaf het begin positief. Dat is een heel andere insteek. Dan lukt het ook. Iedereen zet zijn schouders eronder, iedereen is enthousiast.”

De voorstellingen zijn 13, 15, 17, 19, 21, 23 en 25 juli in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website. Hans Haffmans sprak Quirijn de Lang in Podium.

Oppenheimer op het witte doek

Mocht je na de opera meer willen weten over de rol van Oppenheimer bij het ontwikkelen van de atoombom, dan kun je naar de bioscoop. Vanaf donderdag 20 juli is de film Oppenheimer te zien. Regisseur Christopher maakte een film waarin de worsteling van Oppenheimer met ethische dilemma’s en paradoxen centraal staat. Acteur Cillian Murphy kroop in de huid van de natuurkundige.

Oppenheimer. Regie: Christopher Nolan. Met: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon. Lengte: 180 min.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie