Podium
NTR

Nieuw kamerorkest opgericht in Limburg

foto: Anita Simó
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw kamerorkest opgericht in Limburg

In Limburg hebben ze er een gloednieuw kamerorkest bij. Het Chamber Orchestra of Limburg (COol) staat bij het eerste concert vrijdag 23 juni onder leiding van Josef Suilen. Naast musiceren heeft het orkest zich een aantal maatschappelijke doelen gesteld. Welke dat zijn? Hans Haffmans sprak erover met de dirigent in het programma Podium.

Het plan voor een nieuw orkest maakte Suilen samen met bekenden van vroeger. "Met een aantal vrienden waarmee ik mijn studie in Maastricht ben begonnen heb ik altijd contact gehouden. Daarna ben ik naar Amsterdam en Londen gegaan. Anderen hebben hun studie in Maastricht afgemaakt en zijn in orkestbanen uitgewaaierd over heel Nederland."

Plannen tijdens corona

Toen tijdens corona begin 2021 concerten niet doorgingen, waren de plannen snel gesmeed. "Kunnen we niet iets gaan opzetten voor onszelf?" schetst Suilen de vraag die ze elkaar stelden. "Onze roots liggen in Limburg, maar we zijn hier niet meer te horen. Als we nou eens een paar keer per jaar bij elkaar komen, dan zijn we ook weer hier te horen. En daar hebben we een vorm voor bedacht en dat is een kamerorkest geworden."

Educatief project

Zo makkelijk kan het zijn: je komt op het idee van een orkest en het wordt opgericht. Het ensemble gaat concerten geven in de provincie Limburg. "Maar we wilden meer," zegt Suilen. "We wilden ook iets teruggeven aan de regio. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met het conservatorium." Dat werd een educatief project. In samenwerking met conservatoria in Maastricht en Duitsland doen vier studenten mee aan het orkest die een orkestbaan ambiëren. Ze worden begeleid door de aanvoerders van de instrumentengroepen.

De noodzaak van ervaring

Volgens de dirigent is zo'n initiatief nodig. "Bij audities voor orkesten zien we dat veel kandidaten komen voorspelen op zeer hoog niveau. En dan is ervaring heel belangrijk. Daar worden de orkeststukken op uitgezocht. Degenen die dat niet hebben vallen bij de eerste ronde al af."

Laagdrempelig

Verder staan concerten bij sociale instellingen op het programma. Bijvoorbeeld een optreden in een zorgcentrum voor dementerenden. Het is de bedoeling om met een laagdrempelig programma zoveel mogelijk mensen van muziek te laten genieten. 'We gaan een gedeelte van het concert dat we 's avonds in de Maaspoort doen voor hen spelen," zegt Suilen. Dat is verbinding door muziek."

Hoe gaat het verder? Komen er meer concerten? "Zo'n project kost ontzettend veel geld. Maar we willen ook heel graag verder ermee. Doel is om een aantal keren bij elkaar te komen en dan een paar concerten te geven."

Het eerste concert is op 23 juni in Theater De Maaspoort in Venlo. Het orkest speelt werken van Haydn, Hummel en Mozart. Lees meer informatie.

foto: Omroep Venlo

Josef Suilen is misschien wel de grootste onbekende dirigent van Nederland. Nadat hij cum laude voor zijn studie orkestdirectie was afgestudeerd, mocht hij Bernard Haitink assisteren bij het orkest van het Royal Opera House Covent Garden. Haitink zei over hem: "Het is een intelligente dirigent die blijk heeft gegeven van een serieuze en oprechte benadering van het musiceren." Om zich verder te bekwamen, volgden nog lessen bij Jean Fournet, Carlos Kleiber en Frans Brüggen.

Suilen dirigeerde regelmatig bij het Limburgs Symfonie Orkest, Brabants Orkest en Gelders Orkest. Daarnaast was hij chef-dirigent van het Brabants Kamerorkest. Ook in de blaasmuziekwereld is hij een belangrijke dirigent. Zo stond hij lange tijd als chef-dirigent voor de Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Beluister hieronder het gesprek dat Hans Haffmans met hem had over de oprichting van het Chamber Orchestra of Limburg.

Ster advertentie
Ster advertentie