Podium
NTR

Geen verplicht maximum geluidsniveau voor versterkte muziek

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Geen verplicht maximum geluidsniveau voor versterkte muziek

Het kabinet wil geen verplicht maximum aan het geluidsniveau bij podia en in de horeca. Dat laat staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid weten.

In 2011 had de sector zelf in een convenant afgesproken een maximum geluidsniveau van 103 decibel aan te houden. De Gezondheidsraad vond dat te hoog en adviseerde in 2022 dat maximum te verlagen naar 100 decibel. Dat is in lijn met een richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie. De staatssecretaris vindt dat wel een goed idee, maar denkt dat podia en cafés dat zelf kunnen regelen.

Het gaat hier om versterkte muziek, maar het betekent vermoedelijk dat het kabinet ook geen maximum zal opleggen aan klassieke zalen en festivals. Ook daar komt het niveau regelmatig boven de 100 decibel uit, zeker voor koperblazers en slagwerkers, en de musici daaromheen.

Medici zijn teleurgesteld dat er geen lagere, opgelegde limiet komt, zo meldt de NOS. "Ook bij 100 dB moet je nog oordoppen dragen", zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde. "Anders loop je toch gehoorschade op".

Bij symfonieorkesten is gehoorbescherming al langer een gespreksonderwerp, zelfs bij amateurorkesten. Zo organiseert het Dordrechts Philharmonisch Orkest er op 6 juli 2023 een voorlichtingsavond over.

Ster advertentie
Ster advertentie