Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 20 december

  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 20 december

Paul Witteman ontvangt zangeres en componist Fay Lovsky en trompettist Reinier Sijpkens, bariton Raoul Steffani en pianist (!) Lucie Horsch, violist Lisanne Soeterbroek, pianist Illia Fialko, leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Club Classique!

Kerst ziet er dit jaar heel anders uit en daarom voelt zangeres en componist Fay Lovsky zich genoodzaakt een coronaversie te maken van haar superkersthit ‘Christmas Was A Friend Of Mine’. Een beetje omdat het moet... maar toch vooral om iedereen een hart onder de riem te steken! Samen met trompettist Reinier Sijpkens en Mike Boddé brengt ze deze nieuwe versie ten gehore.

Wat niet iedereen weet is dat blokfluitist Lucie Horsch ook piano studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Samen met bariton Raoul Steffani vormt zij een nieuw lied-duo. Aan tafel bij Paul vertelt het duo over de kunst van het samen ademen van een zanger en een pianist. We horen het duo o.a. in een Zweeds kerstliedje. Lucie en Raoul spelen op 26 januari in de Muziekhaven Zaandam, op 5 maart in de Waalse Kerk en op 21 maart de Blasiuskerk in Delden.


De Nederlandse violist Lisanne Soeterbroek is in het dagelijks leven concertmeester in België bij het Antwerp Symphony Orchestra. En als solist speelt ze bij de grote orkesten in Amerika en Europa. Op haar nieuwe cd kiest Lisanne voor werken van J.S. Bach en Louis Andriessen. In Podium Witteman legt ze uit waarom deze twee componisten goed bij elkaar passen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt deze weken alle symfonieën van Ludwig van Beethoven in arrangementen voor kleine bezettingen. Deze historische bewerkingen zorgden in een tijd dat concertbezoek een zeldzame en vaak elitaire aangelegenheid was in belangrijke mate voor de enorme populariteit van deze muziek. Het RPhO speelt een deel uit Beethovens Zesde Symfonie, de ‘Pastorale’.

Pauls Jonge Held is de 20-jarige Oekraïense pianist Illia Fialko. Na een optreden in Ede in 2017 besloot hij om in Nederland te komen studeren. Illia speelt een eigen bewerking van het Oekraïense volksliedje ‘Dumy moyi’. Hij draagt deze op aan zijn studiegenootje Lucie Horsch, die zo aardig is geweest om Illia haar piano uit te lenen tijdens de eerste lockdown in het voorjaar.

Floris Kortie gaat verder in zijn ‘december sprookjesmaand’ met Sjeherazade en de Sprookjes uit 1001 Nacht – een verzameling Perzische en Indiase verhalen waarvan sommigen nog stammen van voor onze Christelijke jaartelling. Club Classique speelt toepasselijke delen uit het orkestwerk ‘Shéhérazade’ van Nikolaj Rimski-Korsakov.

In Podium Witteman Extra een sprookjesachtig concert van het Rotterdam Philharmonisch Orkest met o.a. "Peter en de Wolf" van Sergej Prokofjev, met Paul de Leeuw als verteller. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Uitzending: zondag 20 december 2020, van 18.15 tot 19.15 op NPO2

Ster advertentie
Ster advertentie