Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 6 december

  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 6 december

Paul Witteman ontvangt dirigent Jaap van Zweden, leden van het Radio Filharmonisch Orkest, bariton Matthias Goerne en pianist Alexander Schmalcz, pianist Daniël van Zweden en violist Micha Molthoff, leden van het Nationaal Jongenskoor, en zandkunstenaar Gerrie Hondius.


De wereldberoemde topdirigent Jaap van Zweden wordt op 12 december 60 jaar en dat komt hij vieren bij Podium Witteman! Een ensemble van het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan Van Zweden tot 2011 chef-dirigent was, speelt voor hem het voorspel uitTristan und Isolde van Richard Wagner.

De wereldberoemde Duitse bariton Matthias Goerne, met wie Van Zweden veel heeft gewerkt, zingt speciaal voor hem liederen van Beethoven en Richard Strauss. Goerne wordt daarin begeleid door de Duitse pianist Alexander Schmalcz.
Matthias Goerne is winnaar van de Edison Klassiek 2020 in de categorie De Solist - vocaal voor zijn Beethoven-cd.
Op 30 mei zingt Matthias Goerne in de gerenommeerde serie Grote Zangers, in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ. Kijk hier voor meer informatie.


Speciaal voor zijn verjaardag brengt zijn 92-jarige vader, pianist Daniël van Zweden hem een serenade, samen met violist Micha Molthoff.

Floris Kortie maakt ook dit seizoen van december een sprookjesmaand! Hij trapt af met het overbekende Duitse volkssprookje Hans en Grietje (bekend door de versie van de broers Grimm). Twee jongenssopranen van het Nationaal Jongenskoor zingen daarbij het duet Abendsegen uit de opera Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck.

Mike Boddé neemt zandkunstenaar Gerrie Hondius mee. Zij gaat een bijzondere droom van Mike in zand verbeelden.

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor zullen op 12 december onder leiding van Jaap van Zweden de opera Fidelio van Ludwig van Beethoven uitvoeren in de NTR Zaterdagmatinee, te beluisteren op Radio4. Op 13 december wordt deze uitvoering integraal uitgezonden op televisie, meteen ná de uitzending van Podium Witteman op NPO2.

Ook in Podium Witteman Extra een speciale uitzending over Jaap van Zweden. Muziekjournalist Hans Heg en Henk van der Meulen, voormalig Hoofd Muziek en Dans bij de NPS, beschrijven zijn loopbaan aan de hand van archiefbeelden, van het wonderkind op de viool, tot concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest, tot de internationale topdirigent van nu. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Uitzending: zondag 6 december 2020, van 18.15 tot 19.15 op NPO2

Ster advertentie
Ster advertentie