Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 27 maart

foto: De Schaapjesfabriekfoto: De Schaapjesfabriek
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 27 maart

Paul Witteman ontvangt acteur en zanger Maarten Heijmans, trombonist en componist Pelle van Esch, Matangi Quartet, pianist Victor Su, Club Classique, dichter Gershwin Bonevancia, en het Nederlands Studenten Kamerkoor.

Acteur en zanger Maarten Heijmans maakte in 2014 furore als Ramses Shaffy in een vierdelige televisieserie. ‘De gedroomde Shaffy’ werd over hem geschreven. Hij maakte daarna nog een cd en een theatershow. Op 8 juni gaat hij voor het eerst na corona weer op tournee. Nu het verzamelde werk van Shaffy in notenschrift gaat verschijnen duikt Maarten samen met Shaffyfan Mike Boddé in het prachtige oeuvre van Neerlands grootste troubadour.
Maarten Heijmans tourt in juni met zijn band door het land met het repertoire van Ramses, in een eigen bewerking. Kijk hier voor alle speeldata en meer informatie.

Het Matangi Quartet heeft onlangs een nieuw album uitgebracht met muziek van drie componisten die zwaar geleden hebben onder het juk van de Sovjet-dictatuur. Eén van hen is de Oekraïner Valentin Silvestrov, een persoonlijke vriend van het kwartet, die tot voor kort in het zwaar belegerde Kiev verbleef. De Matangi’s spelen het begin van zijn Eerste Strijkkwartet uit 1974.
De cd ‘Outcast’ van het Matangi Quartet met onder meer het volledige 1e strijkkwartet van Silvestrov is hier verkrijgbaar.

Pauls Jonge Held is de 20-jarige trombonist en componist Pelle van Esch. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een vaste baan gewonnen bij het Noord Nederlands Orkest. Dat geeft hem de ruimte om daarnaast in allerlei kamermuziekformaties te spelen en zich ongedwongen als componist te ontwikkelen. Samen met pianist Vicor Su speelt hij een van de Vier ernste Gesänge van Johannes Brahms.

De dichter Gershwin Bonevancia werd vernoemd naar de grote George Gershwin. Hij komt erover vertellen en Club Classique treedt daar bij op.
Gershwin Bonevacia en Club Classique touren in april en mei met de voorstelling 'Gershwin' door het hele land. Kijk hier voor alle speeldata en meer informatie.

In het kader van zijn rubriek “Nederland Korenland” neemt Floris Kortie het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSK) mee. Een projectkoor dat bestaat uit de meest talentvolle amateurzangers uit de Nederlandse studentenwereld. Het NSK staat bekend om zijn bijzondere repertoirekeuze en ieder jaar wordt een componist gevraagd om een opdrachtcompositie. In Podium Witteman zingt het NSK een deel uit het Requiem van Maurice Duruflé, één van de lievelingswerken van Paul Witteman.

Podium Witteman Podcast

Wat maakt een klassiek stuk dansbaar? In de Podium Witteman Podcast stelt Floris Kortie deze vraag aan twee professionals uit de danswereld: DJ Arthur Gumbs en Marco Gerris, artistiek leider van ISH Dance Collective.

Gerelateerde podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Witteman is zondag hier terug te kijken:

Muziek en beeld uit de uitzending:

Matangi Quartet
Dimitri Sjostakovitsj
Polka
Beeld: Cassius Marcellus Coolidge – Honden spelen poker

Pelle van Esch & Victor Su
Johannes Brahms
Denn es gehet dem Menschen
Beeld: Harmen Steenwijck – Vanitasstilleven

Gershwin Bonevacia & Club Classique
Antonin Dvorak / Maurice Ravel / Florence Price / Gershwin Bonevacia
Beeld: Zoltan Palugyay – Landschap met bloemen

Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Béni Csillag
Maurice Duruflé / arr. Dimitri Geelhoed
Requiem: Sanctus
Beeld: Toegeschreven aan Urbanus de Schilder – Parhelionschilderij

Matangi Quartet
Valentyn Silvestrov
Strijkkwartet nr. 1
Beeld: Caspar David Friedrich - Tijden van de dag: morgen

Mike Boddé & Maarten Heijmans & Maria-Paula Majoor & Daniel Torrico
Ramses Shaffy
Slaapliedje
Beeld: Foto’s van Ramses Shaffy

Ster advertentie
Ster advertentie