Podcasts
KRO-NCRV

Dit instrument imiteert Brahms in zijn pianokwartet

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit instrument imiteert Brahms in zijn pianokwartet

In het Concertgebouw speelde het Pianokwartet Corneille op 9 juli Brahms' hartstochtelijke Eerste pianokwartet. Een bijzonder stuk, waar de oplettende luisteraar ook andere instrumenten dan piano en strijkers in kan horen. Jacobus den Herder legt het uit bij Onder de vleugels van Den Herder.

Rondo alla zingarese

"Dit pianostuk is van een nog jonge Brahms", vertelt Den Herder. Het laatste deel van zijn kwartet is een rondo alla zingarese, een Hongaars rondo.

"En als je het hebt over Hongaarse muziek, dan heeft Brahms daar enorme invloed op gehad", aldus Den Herder. "Hij heeft talloze Hongaarse dansen geschreven die heel bekend zijn. Maar ook kamermuziek, zoals dit kwartet." Er zit een duidelijk Hongaars stuk in dat je meteen herkent, vertelt Den Herder. "Wat ik altijd leuk vind is dat in dat deel een cadens zit voor de piano."

Cimbalom

In het het stuk is een snel en galmend geluid te horen. "De pianopartij is eigenlijk een weergave van een cimbalom, zo’n snaarinstrument waar je met lepeltjes op slaat. Dat imiteert Brahms in de piano", zegt Den Herder. "Hij gebruikt dus eigenlijk het ene instrument met het andere instrument in gedachten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Alsof iemand het met slaginstrumenten benadrukt'

"Het is echt een rondo. Dat betekent dat je een A-deel hebt dat steeds terugkomt, afgewisseld met een B-, een C- en een D-deel. Dat is dus ook hier te horen, een stukje dat steeds terugkomt." Brahms doet dat gebroken, zoals dat heet. "Dat geeft extra gewicht aan de dat eerste telletje. Alsof iemand het met slaginstrumenten benadrukt", legt Den Herder uit.

Wil je weten hoe dat precies klinkt of ben je benieuwd naar meer uitleg? Luister dan hieronder de podcast.

Luister hier de aflevering terug

Onder de vleugels van Den Herder
In de rubriek 'Onder de vleugels van Den Herder' kruipt pianist en muzieksamensteller Jacobus den Herder achter de vleugel en zoomt in op dat ene prachtige moment uit een stuk voor piano.

'Onder de vleugels van den Herder' hoor je elke zondag in De Ochtend op NPO Klassiek - en nu ook in jouw favoriete podcast-app. Kippenvel binnen handbereik!

Ster advertentie
Ster advertentie